США схвалили військовий бюджет. Він передбачає допомогу Україні, санкції проти «Північного потоку — 2» і відпустки при народженні дитини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сенат США схвалив проєкт оборонного бюджету на 2020 рік. Він передбачає обсяг у $738 млрд — це один з найбільших бюджетів в історії країни. Як повідомляє The New York Times, бюджет передбачає допомогу Україні, санкції проти російських газопроводів «Північний потік — 2» і «Турецький потік», заборону на передачу Туреччині винищувачів F-35, а також оплачувані відпустки при народженні дитини.

Україні виділили $300 млн військової допомоги, в яку входять і поставки летальної зброї (крилаті ракети для системи берегової оборони і протикорабельні ракети). США продовжать засуджувати Росію за окупацію частини Донбасу і Криму.

Бюджет зобовʼязує адміністрацію Дональда Трампа ввести санкції щодо російських газопроводів «Північний потік — 2» і «Турецький потік», щоб зберегти енергетичну безпеку Європи. У документі прописаний пункт про протидію загрозам з боку Росії та Китаю. Також продовжено ембарго на пряме співробітництво з РФ у військовій галузі. Це стосується і санкцій за Крим.

Введено заборону на передачу Туреччині винищувачів F-35 після покупки країною російських зенітних ракетних комплексів С-400. Вона обґрунтована «протидією впливу Росії в Європі та Євразії». США виділили $30 млн на зберігання шести турецьких F-35, які використовувалися для навчання турецьких пілотів на американській авіабазі.

Ще $3,3 млрд виділено на 12-тижневі відпустки для федеральних службовців після народження або всиновлення дитини. Також бюджет передбачає створення космічних військ, $71,5 млрд на продовження військових операцій (Афганістан, Сирія, Ємен), боротьбу з тероризмом і підтримання боєготовності ядерної зброї ($31,5 млрд).