Конгрес США опублікував законопроект про нові санкції проти Росії. Вони обмежать міжнародні проекти Москви

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

На сайті конгресу Сполучених штатів Америки опубліковано законопроект про нові санкції проти Росії, який має назву Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019.

Ініціаторами законопроекту виступили сенатори-республіканці Ліндсі Грем і Корі Гарднер, а також демократи — Боб Менендез, Бен Кардін і Джин Шахін.

Документ передбачає обмеження на інвестиції в російський державний борг та санкції проти інвестицій в російські проекти з виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ).

Сенатори також пропонують запровадити санкції проти інвестицій в російські ЗПГ-проекти за межами РФ. Йдеться про проекти вартістю від 1 до 5 млн доларів.

Також документ передбачає санкції проти російського кіберсектора, кораблебудівної галузі, заборону на участь в розробці нафтових родовищ в Росії, санкції проти міжнародних енергопроектів за участю Росії, а також персональні санкції проти наближених до президента РФ Володимира Путіна політиків, олігархів та членів їх сімей.

«Законопроект передбачає посилення НАТО, боротьби з міжнародною кіберзлочинністю, запровадження додаткових санкцій щодо Росії, та інші цілі», — йдеться у документі.

Крім того, пропонується ввести обмежувальні заходи проти російських фінансових інститутів, які підтримували втручання російського уряду в демократичні процеси або вибори в будь-якій іншій країні.

У разі схвалення в Сенаті, законопроект передадуть до Палати представників. Потім документ направлять на підпис президенту США Дональду Трампу.

Нагадаємо, аналітик Aton LLC Олександр Корнілов зазначав, що внесений в американський Сенат проект закону щодо введення нових санкцій проти Російської Федерації, передбачає заборону на фінансування енергетичних проектів країн, у які входять «Північний потік — 2» і «Турецький потік».

Законопроект заборонить інвестиції в російські обʼєкти з виробництва зрідженого природного газу за межами країни і постачання капіталу, технологій або обладнання для майбутніх вітчизняних нафтових родовищ.

На думку аналітика Fitch Rating у нафтогазовій сфері Дмитра Маринченка, заборона проектів, присвячених видобутку скрапленого газу з боку РФ за кордоном, є для Кремля «досить неприємним сигналом».