Заступниця міністра Скалецької Качурець і гендиректор Центру громадського здоровʼя Курпіта йдуть з посад

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Заступниця міністра охорони здоровʼя Младена Качурець написала заяву на звільнення за власним бажанням. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Маю намір продовжувати працювати над втіленням ідей, що лежать в основі трансформації системи. Але не в цьому складі МОЗ. Прийняла рішення про відставку. Відповідну заяву подано керівництву», — написала Качурець і опублікувала фото заяви на імʼя премʼєр-міністра Олексія Гончарука.

Вона розповіла, що, йдучи на посаду заступника міністра, знала, що МОЗ критикуватимуть: «Але я також була переконана, що міністр Зоряна Скалецька, яку я знала зі студентських років як викладачку і експертку з медичного права, також розуміє необхідність приймати часом непопулярні, але потрібні рішення, усвідомлює важливість командної роботи. Однак вже з перших днів після призначення стало зрозуміло, що про командну роботу та формування спільної політичної позиції не йдеться», — наголосила Качурець.

Вона заявила, що у міністерстві ігнорувалися або блокувалися всі спроби ініціювати налагодження роботи, визначити стратегічне бачення, обговорити ключові політичні рішення та курс.

«Я як заступник міністра не бачила і не брала участі в опрацюванні та погодженні документа, який ліг в основу Програми діяльності Кабінету міністрів України. Для більшості працівників у МОЗ ухвалений документ з визначеними цілями став несподіванкою. До цього часу відсутній затверджений наказом розподіл обов’язків між заступниками», — розповіла заступниця міністра.

«Домовленості з теперішнім «самопроголошеним» керівництвом Одеського медуніверситету є чітким сигналом, що держава в особі МОЗ схвалює будь-які, навіть рейдерські, методи боротьби за керівництво університетом і розпил державних коштів, а не відстоює позицію відновлення правового порядку та притягнення до відповідальності осіб, які зухвало порушують закон. І це в умовах задекларованого президентом і урядом курсу на боротьбу з рейдерством», — додала Качурець.

Вона наголосила, що вважає «неприпустимим такий незрозумілий і непрозорий процес прийняття/неприйняття рішень». «Залишатись надалі на посаді для мене з багатьох причин — це компроміс із совістю, на який я не піду».

Младену Качурець призначили заступницею міністра охорони здоровʼя у вересні.

З міністерства також звільняється генеральний директор державної установи «Центр громадського здоровʼя МОЗ України» Володимир Курпіта. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Курпіта заявив, що основна причина рішення — це «відсутність діалогу щодо подальшого місця центру та його ролі як координуючої структури громадського здоров’я».

«Два останні роки ми фокусувалися на підвищенні відповідальності громадян і місцевої влади за здоровʼя, оскільки громадське здоровʼя має базуватися на постійному діалозі між ключовими гравцями та секторами економіки, які впливають на здоровʼя. Натомість озвучено бажання створити мережу установ з контролю за захворюваннями та розвивати одночасно регіональні центри громадського здоровʼя. Мені здається, що це подвійне трактування є хибним. Тому вирішив дати новій політичній команді можливість втілити їхні задуми», — повідомив Курпіта.