Керівниця директорату МОЗ Литовченко йде з посади через «світоглядні розбіжності» з командою Скалецької

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ України Ірина Литовченко заявила, що до кінця року залишить міністерство разом зі своєю командою. Про це вона повідомила у Facebook.

«До кінця року я залишу міністерство разом із практично всією своєю командою. Причина — ціннісні та світоглядні розбіжності, які роблять неможливою подальшу роботу в МОЗ», — зазначила Литовченко.

Зокрема, вона наводить приклад із ситуацією, коли попросили видалити з сайту міністерства всі згадки про команду Супрун: потенційний кандидат на посаду державного секретаря МОЗ зателефонувала адміністраторам сайту міністерства й наказала видалити всі новини, фотографії та згадки про попередню команду. Пізніше вони доручили повідомити на Facebook-сторінці міністерства «антифейк»: інформація про попередню команду зникла внаслідок технічного збою. А потім ці новини, фото та відео поновили на сайті.

Литовченко заявляє, що за 100 днів уряду їх лякали аудитом і перевірками, «натравлювали СБУ, погрожували тітушки, підсовували підсадних працівників, давали нереалістичні доручення, що суперечать одне одному».

«До кінця року я залишу міністерство разом із практично усією своєю командою. Вони так само не можуть більше терпіти постійні приниження та неадекватність того, що тут відбувається», — додала вона.

Конфлікт у МОЗ

24 вересня працівники Міністерства охорони здоровʼя звернулися з відкритим листом до премʼєр-міністра Олексія Гончарука. Вони заявили, що дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя в Україні. Лист підписали працівники чотирьох директоратів Міністерства.

Вони заявили про тиск нових заступників міністра охорони здоровʼя. Так, керівникам двох напрямів було запропоновано «звільнитися» через різницю поглядів. «Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати «по поняттям», — йшлося в листі.

Автори додали, що останні три з половиною тижні не підписуються документи щодо закупівель і постачання ліків для важкохворих пацієнтів, блокуються закупівлі машин екстреної медичної допомоги у пілотних регіонах, призупинено процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, лікарні «Охматдит», Інституту дитячої кардіології імені Ємця, блокуються всі нормативні акти, необхідні для своєчасного запуску наступного етапу медичної реформи на рівні амбулаторної та спеціалізованої медичної допомоги.