Конфлікт у МОЗ: сторонні особи вимагають видати їм особові справи працівників міністерства

Автори:
Олег Панфілович, Марія Ульяновська
Дата:

У Міністерстві охорони здоровʼя сторонні особи вимагають від працівників документи й особові справи співробітників. Про це theБабелю повідомило джерело у відомстві.

Зокрема, йдеться про колишнього працівника Державної служби геодезії, картографії та кадастру Ігоря Родинського. Працівники міністерства називають його «людиною Інни Солодкої» — начальника відділу служби державного секретаря МОЗ, яку, за даними ЗМІ, планували призначити в. о. державного секретаря. Солодку повʼязують з Андрієм Пивоваровим — очільником юридичної служби МОЗ за Раїси Богатирьової.

«Бачу його в кабінеті Інни Солодкої останні два тижні. Має доступ до всіх документів і через її компʼютер — до [внутрішньої] бази даних», — повідомило theБабелю джерело.

В. о. держсекретаря МОЗ Ірина Литовченко повідомила у Facebook, що Родинський телефоном погрожував директору Департаменту управління персоналом. «Охорона каже, що це людина Солодкої Інни Василівни, яку вчора хотіли призначити т. в. о. Державного секретаря. На її прохання на вході до міністерства імені цього чоловіка не записують», — додала Литовченко.

Екскерівник патронатної служби МОЗ Станіслав Грещишин розкрив деталі особистості Родинського. За його словами, Родинський — ексрегіонал і колега Солодкої у Держгеодезії. «Вимагав документи на Артема Янчука (державного секретаря МОЗ). Погрожував, якщо не дадуть, усім буде гірше», — додав Грещишин.

Конфлікт у МОЗ

24 вересня працівники Міністерства охорони здоровʼя звернулися з відкритим листом до премʼєр-міністра Олексія Гончарука. Вони заявили, що дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя в Україні. Лист підписали працівники чотирьох директоратів Міністерства.

Вони заявили про тиск з боку нових заступників міністра охорони здоровʼя. Так, керівникам двох напрямів було запропоновано «звільнитися» через різницю поглядів. «Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати «по поняттям», — йшлося в листі.

Автори додали, що останні три з половиною тижні не підписуються документи щодо закупівель і постачання ліків для важкохворих пацієнтів, блокуються закупівлі машин екстреної медичної допомоги у пілотних регіонах, призупинено процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, лікарні «Охматдит», Інституту дитячої кардіології ім. Ємця, блокуються всі нормативні акти, необхідні для своєчасного запуску наступного етапу медичної реформи на рівні амбулаторної та спеціалізованої медичної допомоги.

  • 9 жовтня керівник Директорату стратегічного планування та євроінтеграції в Міністерстві охорони здоровʼя Ірина Литовченко повідомила, що 9 жовтня «за дуже несподіваним збігом обставин» стала в. о. держсекретаря МОЗ. Раніше вона стверджувала, що її можуть звільнити з відомства.
  • Зоряна Скалецька 2 жовтня провела коротку зустріч зі співробітниками, проте конфлікт зі звільненням голів директоратів владнати не вдалося. Співробітники МОЗ заявили, що міністр на жодне запитання від підлеглих не відповіла й оперативно покинула зал для нарад.