Скандальний заступник міністра МОЗ Михайло Загрійчук йде з посади

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Заступник очільниці Міністерства охорони здоров’я Михайло Загрійчук, який нещодавно опинився в центрі скандалу, звільняється. Про це він написав у Facebook.

«Сьогодні подав у відставку з посади заступника міністра охорони здоров’я України! Дуже дякую всім за сумісну роботу, підтримку та допомогу! Впевнений, що наша система охорони здоров’я має величезний потенціал для розвитку!» — написав він.

Що за скандал з Михайлом Загрійчуком?

Раніше Михайло Загрійчук потрапив у скандал в міністерстві, який розпочався 23 вересня. Тоді Загрійчук попросив звільнитися Оксану Сухорукову, яка з листопада 2018 року працює в МОЗ керівницею Директорату медичних послуг. Він сказав, що у них різні погляди на медичну реформу, але не пояснив, у чому саме полягають розбіжності. Наступного дня керівниця Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Ірина Литовченко опублікувала заяву від державних службовців МОЗ про згортання реформи, тиск на колектив і політичні репресії з боку нового керівництва. Звернення адресували прем’єр-міністру Олексію Гончаруку.

У коментарі theБабелю Ірина Литовченко і Оксана Сухорукова розповіли, що новий заступник міністра охорони здоровʼя Михайло Загрійчук тиснув на них і закликав звільнитися «за власним бажанням». «Було сказано, що ми повинні піти, оскільки наші позиції та бачення реформи розходяться з баченням політичної команди. При цьому ми багато разів просили пояснити, у чому саме, але відповіді так і не отримали», — зазначила Литовченко.

Того ж дня державний секретар МОЗ Артем Янчук наказав провести оцінювання всіх державних службовців міністерства. Міністр Зоряна Скалецька назвала це аудитом і пообіцяла залишити в МОЗ тільки ефективних працівників.