Китайські дипломати втрутилися в акцію підтримки гонконгських протестів у Литві. Їх оштрафували на €15

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Литва надіслала ноту протесту до посольства Китаю через спробу двох його працівників зірвати акцію на підтримку продемократичних виступів у Гонконзі, що пройшла у Вільнюсі. Міністерство закордонних справ балтійської країни вважає дії дипломатів «порушенням громадського порядку», повідомляє Reuters.

Йдеться про акцію солідарності з антипекінськими протестами, що відбулася 23 серпня. Поліція затримала двох громадян Китаю, які прийшли з прапорами й агітували литовських активістів проти протестів у Гонконзі. Їх оштрафували на €15.

Організатор акції солідарності з гонконгськими протестувальниками, член парламенту Литви Мантас Адоменас повідомив, що до втручання поліції кілька чоловіків, які говорили китайською, штовхали активістів і намагались відібрати в них мегафон. Також біля місця проведення акції бачили голову китайського посольства.

Після затримання двох китайців до поліції навідались люди з дипломатичними посвідченнями і попросили звільнити своїх співгромадян.

«У нас є інформація, що деякі дипломати були більш активними, ніж варто, і це неприйнятно», — йдеться в заяві литовського МЗС. Китай не коментував ситуацію.

  • Продемократичні протести тривають у Гонконзі протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. Близько 1,7 млн осіб — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили, щоб придушити протести.
  • У Гонконзі заарештували трьох лідерів громадських протестів — Джошуа Вонга, Агнес Чоу та Енді Чана.
  • Центральний уряд Китаю заборонив адміністрації Гонконгу йти на поступки громадському протестному руху.
  • Активісти в Гонконзі влаштували спільний перегляд фільму про Революцію гідності на великому екрані.
  • У Гонконзі рух поїздів до міжнародного аеропорту і виставкового центру AsiaWorld-Expo зупинили через протести активістів. Протестувальники намалювали на стінах аеропорту графіті й розгромили термінали для безконтактної оплати проїзду.