Reuters: Китай заборонив владі Гонконгу йти на поступки протестувальникам

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Китай заборонив владі Гонконгу йти на поступки протестувальникам

Billy H.C. Kwok / Getty Images

Центральний уряд Китаю заборонив адміністрації Гонконгу йти на поступки громадському протестному руху. Таку іформацію на умовах анонімності надали виданню Reuters гонконзькі високопосадовці та бізнесмени, знайомі з деталями переговорів між Гонконгом та Пекіном.

На початку літа голова адміністрації колишньої британської колонії, а нині особливого адміністративного району Китаю, Керрі Лем надала Пекіну доповідь, в якій оцінила пʼять вимог протестувальників: скасування законопроєкту про екстрадицію, який дозволяє видавати мешканців Гонконгу до материкового Китаю, незалежне розслідування правопорушень під час протестів, демократичні вибори в Гонконгу, відмову від характеристики протестів як «бунту» і звільнення затриманих. Лем запропонувала задовольнити принаймні одну з них — скасування законопроєкту про екстрадицію. На її переконання, це допоможе загасити політичну кризу.

Доповідь обговорили на зустрічі з китайськими високопосадовцями 7 серпня. За її підсумками, Пекін заборонив йти на будь-які поступки та заявив, що очікує від адміністрації Гонконгу більшої рішучості у боротьбі з протестами, оскільки вважає їх іноземним втручанням.

Джерела видання, знайомі з деталями переговорів, вважають, що в адміністрації Гонконгу тепер «звʼязані руки» щодо вирішення політичної кризи.

Зазначається, що Китай у своєму прагненні контролювати Гонконг протирічить власній тезі «одна країна — дві системи», згідно з якою провінції дозволено мати широку автономію, а протестний рух, що почався з виступів проти законопроєкту про екстрадицію, зрештою розширився до кампанії за ширші права та демократію.

Продемократичні протести тривають у Гонконгу протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. У минулі вихідні близько 1,7 млн осіб — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили, щоб придушити протести.

  • Правоохоронці у Гонконгу 26 серпня почали розганяти мітингувальників за допомогою зброї для пейнтболу.
  • Внаслідок зіткнень у ніч на 25 серпня правоохоронці Гонконгу затримали 29 осіб.
  • Гонконзькі протестувальники, натхнені продемократичними виступами, роблять собі тату. Один із тамтешніх художників пропонує протестні тату безкоштовно — він малює стилізовану парасольку, яка стала символом акцій проти центральної влади країни.
  • У Гонконгу заарештували трьох лідерів громадських протестів: Джошуа Вонга, Агнес Чоу й Енді Чана. Їх звинувачують в організації несанкціонованих протестів.