Одна з наймасовіших акцій протесту. У Гонконзі на вулиці вийшли понад півтора мільйона людей, попри заборону поліції

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
Одна з наймасовіших акцій протесту. У Гонконзі на вулиці вийшли понад півтора мільйона людей, попри заборону поліції

Fuat Kabakci / Anadolu Agency / Getty Images

У неділю, 18 серпня, на вулиці Гонконгу вийшли 1,7 мільйона людей — відповідну статистику озвучили організатори акції. Мітингарі зібралися в парку «Вікторія» й попрямували маршем до ділового центру міста, повідомляє HKFP.

Anthony Kwan / Getty Images

Вимоги протестувальників:

  • остаточно відправити законопроєкт про екстрадицію «у смітник». Зараз його просто відклали на невизначений строк, але в будь-який момент роботу над документом можуть відновити і проголосувати за кілька днів;

  • відправити у відставку Керрі Лем. Глава адміністрації Гонконгу вибачилася перед протестувальниками, проте відмовилася йти з посади;

  • розслідувати дії поліції. Активісти вважають невиправданим рівень насильства з боку правоохоронців та вимагають неупередженого розслідування;

  • припинити називати протести бунтом. Уряд використовував слово «бунт» для опису протестів 12 червня;

  • звільнити заарештованих учасників протестів. Наприкінці липня 44 затриманим висунули звинувачення в участі в масових заворушеннях. Кожному з них загрожує до 10 років в'язниці;

  • запровадити загальне виборче право. Главу адміністрації Гонконгу призначає спеціальний виборчий комітет, і тільки половину депутатів парламенту обирають на народних виборах.

Поліція не дала згоду на марш з міркувань безпеки, але дозволила протестувальникам залишитися у парку до вечора. Втім, через декілька годин після початку акції вони рушили вулицями міста. У поліції зазначили, що не втручатимуться й не застосовуватимуть силу, поки акція мирна.

Влада міста також звернулася до активістів з проханням «висловлювати свої погляди мирним і раціональним шляхом і сказати «ні» насильству».

Anthony Kwan / Getty Images

  • Протести у Гонконзі тривають вже два місяці. Це наймасовіший протест від часів «Революції парасольок» 2014 року. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай.
  • У суботу, 17 серпня, в Гонконзі на демонстрацію вийшли тисячі вчителів. Люди пройшли до резиденції керівництва адміністрації міста Керрі Лам з вимогою припинити насильство поліції.
  • У неділю, 11 серпня, під час антиурядових акцій протесту в Гонконзі відбулися зіткнення між демонстрантами і поліцією. Сутички почалися під час протестного маршу в гонконзькому районі Шам Шуй По. Поліції довелося застосувати проти активістів сльозогінний газ. Протести в Гонконзі тривають уже 10 тижнів поспіль.