У Гонконзі мітингувальникам роблять безкоштовні протестні тату

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Гонконгські протестувальники роблять собі тату, надихнені продемократичними виступами. Один із тамтешніх художників пропонує протестні тату безкоштовно — він малює стилізовану парасольку, що стала символом акцій проти центральної влади країни. Про це пише Reuters.

Тату-майстер Зада Лам комбінує зображення геометричної парасольки з місцевою орхідеєю, що є символом Гонконгу. «Ідея в тому, що парасолька захищає квітку та Гонконг», — пояснює 28-річний художник.

З початку продемократичних виступів протестні тату зробили близько 200 мешканців Гонконгу. Вони пояснюють, що це для них — нагадування про те, за що виступає протест. Події останніх місяців вони порівнюють із самою суттю татуювання, яке не так просто стерти.

«Деякі клієнти роблять собі тату з тієї ж причини, яку пропоную я, — вони хочуть відобразити цей момент і події, свідками яких стали», — цитує татуювальника CNN.

Парасольки в останні місяці стали головним елементом протестів — їх використовують як захист від сльозогінного газу. Зображення парасольки стало популярним серед мешканців Гонконгу — її можна побачити на постерах у публічних місцях і в соцмережах.

Окрім суто символічних протестних тату, гонконгці роблять безліч інших — від написів китайською до портретів молодих людей у захисних масках.

Як зазначає CNN, тату в Гонконгу довго було табуйованим, оскільки асоціювалося з кримінальними угрупованнями — тріадами. Проте в останні роки сприйняття змінилось, і цей вид мистецтва почав набувати популярність. Наразі кількість майстрів тату, які працюють у Гонконгу, стрімко зростає.

  • Правоохоронці у Гонконгу 26 серпня почали розганяти мітингувальників за допомогою зброї для пейнтболу.
  • Внаслідок зіткнень у ніч на 25 серпня правоохоронці Гонконгу затримали 29 осіб.
  • Відеохостинг Youtube оголосив про деактивацію 210 каналів, що поширюють неправдиве висвітлення масових протестів у Гонконзі.
  • Продемократичні протести тривають у Гонконгу протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. У минулі вихідні близько 1,7 млн осіб — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили, щоб придушити протести.