Протести в Гонконгу: арештували трьох лідерів руху за незалежність

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Протести в Гонконгу: арештували трьох лідерів руху за незалежність

Billy H.C. Kwok / Getty Images

У Гонконгу заарештували трьох лідерів громадських протестів — Джошуа Вонга, Агнес Чоу та Енді Чана. Їх звинувачують в організації несанкціонованих протестів, повідомляє BBC.

Джошуа Вонга та Агнес Чоу з ліводемократичної партії «Демосісто» затримали вранці 30 серпня. За інформацією партії, Джошуа Вонга заштовхали в машину, коли той прямував на залізничну станцію — його та Агнес Чоу доставили до поліцейського відділку.

Наразі обох молодих людей, які були засновниками названої партії, звинувачують у «підбурюванні інших до участі у несанкціонованому зібранні» та «свідомій участі» в ньому. Йдеться про події 21 червня, коли протестувальники протягом 15 годин блокували штаб поліції.

Енді Чана, засновника Національної партії Гонконгу, затримали в аеропорту 29 серпня під час спроби вилетіти до Японії. Його звинувачують в участі у заворушеннях та нападі на поліцейського.

За підрахунками, під час протестів поліція заарештувала близько 900 людей.

Незважаючи на відомість затриманих, протестувальники не вважають їх своїми лідерами, оскільки називають свій рух безлідерним.

«У цьому русі немає лідера чи платформи. «Демосісто» ніколи не була лідером руху. Кожен гонконгець, який вийшов, зробив це на власний розсуд. Не має значення, які наклепи робить Компартія Китаю, ніщо не може змінити цей факт», — підкреслили в «Демосісто», закликаючи до подальших протестів.

Продемократичні протести тривають у Гонконгу протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. У минулі вихідні близько 1,7 млн осіб — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили, щоб придушити протести.

  • Правоохоронці у Гонконгу 26 серпня почали розганяти мітингувальників за допомогою зброї для пейнтболу.
  • Внаслідок зіткнень у ніч на 25 серпня правоохоронці Гонконгу затримали 29 осіб.
  • Відеохостинг YouTube оголосив про деактивацію 210 каналів, що неправдиво висвітлюють масові протести в Гонконзі.
  • Гонконзькі протестувальники, натхнені продемократичними виступами, роблять собі тату. Один із тамтешніх художників пропонує протестні тату безкоштовно — він малює стилізовану парасольку, що стала символом акцій проти центральної влади країни.