Нідерланди приєдналися до IT-коаліції з кіберзахисту України та зробили перший внесок

Автор:
Олександра Амру
Дата:

На засіданні Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» до ІТ-коаліції приєдналися Нідерланди і зробили свій перший внесок у €10 мільйонів.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Метою IT-коаліції є підтримка українських Міноборони та Збройних сил у галузі ІТ, зв’язку та кібербезпеки. Крім Нідерландів та України, учасниками ініціативи є ще 10 країн: Бельгія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург та Японія.

Під час роботи Контактної групи Данія, зокрема, виділила 91 мільйон данських крон (понад €12 мільйонів) на кіберзахист України в межах ІТ-коаліції. Кошти підуть на проєкти з кібербезпеки ЗСУ та Міноборони — це важливий внесок у довгострокову підтримку кіберзахисту держави.

«Технології можуть допомогти перетворити позиційну війну на маневрову. ІТ-коаліція покликана забезпечити необхідну цифрову основу для розгортання будь-яких нових технологічних рішень», — зазначила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку Катерина Черногоренко.

  • IТ-коаліція — це спеціальна група держав у межах Контактної групи з питань оборони України (формат Рамштайн») під керівництвом Естонії та Люксембургу. Внески до ІТ-коаліції раніше зробили також Естонія (€500 тисяч) і Люксембург (€10 мільйонів). Литва й Латвія також передали Україні допомогу у вигляді ліцензій та обладнання.
  • Із січня в Парижі почала роботу Коаліція артилерії з посилення української армії. Протягом 2024 року Франція планує виготовити для України 78 САУ Caesar (фінансують це частинами Франція, Україна та союзники).
  • Також цього місяця Україна й Латвія заснували Коаліцію дронів і РЕБ. До неї вже приєдналися Швеція і Велика Британія.
  • У листопаді 2023 року на «Рамштайні» створили Коаліцію розвитку ППО — її лідерами стали Німеччина й Франція. До коаліції увійшли 20 країн.
  • Також є Коаліція винищувачів, Танкова коаліція, Коаліція з посилення безпеки Чорного моря, а ще Коаліція можливостей для довготривалого захисту України й стримування російської агресії протягом десятиліть.