У січні в Парижі почне роботу Коаліція артилерії з посилення української армії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У січні в Парижі почне роботу Коаліція артилерії з посилення української армії

САУ Caesar

Reuters / «Бабель»

У січні 2024 року в Парижі почне роботу Коаліція артилерії з посилення української армії.

Про це повідомив заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк під час зустрічі з делегацією Сенату парламенту Франції, передає пресслужба Міноборони.

Він наголосив, що для України дуже важливим є посилення вогневої міці завдяки поставкам від союзників західних артилерійських систем. Збройні сили України зацікавлені у подальшій закупівлі французьких самохідних артилерійських установок Caesar калібру 155 мм, які вже є на озброєнні української армії. Гаврилюк зауважив, що ці САУ продемонстрували високу ефективність у бою.

У 2024 році заплановані випробування управління вогнем САУ Caesar із застосуванням штучного інтелекту. ШІ дозволить скоротити використання боєприпасів на пристрілку і ураження цілей на 30%. Гаврилюк закликав французьку сторону сприяти передачі ЗСУ більшої кількості боєприпасів до Caesar.

  • САУ Caesar («Цезар») під стандартний натівський боєприпас калібу 155 мм призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для «пробивки» проходів у мінних полях і загородженнях. Її ефективна дистанція ведення вогню до 42 км. Україна отримала від Франції 30 одиниць Caesar. Данія у 2023 році обіцяла ЗСУ ще 19 одиниць. Перші САУ прибули у квітні.