ООН вивела миротворчу місію з Малі

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Організація Об’єднаних Націй офіційно завершила багатопрофільну комплексну місію ООН для стабілізації в Малі (MINUSMA).

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на заяву генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша.

Після етапу виведення військ з понеділка, 1 січня, розпочнеться «етап ліквідації» місії.

За словами Гутерреша, військове обладнання передадуть владі Малі — з 2020-го року державою править військова хунта. Він також додав, що розірвання існуючих контрактів вимагатиме часу.

У своїй заяві генсек ООН вшанував пам’ять 311 загиблих співробітників місії MINUSMA.

  • У червні 2023 року міністр закордонних справ Малі Абдулає Діоп вимагав від Ради безпеки ООН вивести з країни миротворчу місію. Він заявив, що ООН не змогла зробити ситуацію в країні безпечнішою, ба більше — посилила своїми діями «почуття недовіри» серед населення країни. Після цього Радбез ООН одностайно схвалив рішення достроково припинити місію в Малі до кінця 2023 року.
  • 24 травня 2021 року в Малі стався черговий військовий переворот. Бойовики затримали тимчасового президента Ба Ндау, премʼєр-міністра Моктара Уана та новопризначеного міністра оборони Сулеймана Дукура. Це сталося через годину після оголошення про формування другого перехідного уряду з 25 міністрів, до складу якого не увійшли голова МВС Марі Модібо Коне і голова Міноборони Садіо Камара. Ндау й Уана відвезли на військову базу Каті поблизу столиці країни Бамако. На тлі цього в країні спалахнули заворушення.
  • На початку 2022 року Франція звинуватила російських «вагнерівців» у розкраданні ресурсів Малі. Ще у вересні 2021 року стало зрозуміло, що в країну зайшли військові формування росії. Тоді «ПВК Вагнера» зайняла одну з покинутих французьких баз.
  • 17 лютого 2022 року резидент Франції оголосив про повне виведення військ з Малі. Війська Франції перебували там майже 10 років, вихід з Малі тривав до пів року.