Російська «ПВК Вагнера» розпочала набір бійців для Малі. З окупованого Донбасу і Криму людей не беруть

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська «Приватна військова компанія Вагнера» розпочала набір найманців, імовірно, для роботи в африканській республіці Малі, де в травні стався військовий переворот.

Про це пише «Російська служба ВВС».

За даними журналістів, у пабліках, повʼязаних із ПВК, почали зʼявлятися відповідні оголошення. Набір ведуть на полігоні Молькіно в російському Краснодарському краї. До нього допускають чоловіків від 23 до 45 років, без судимостей за кримінальними статтями, без серйозних захворювань і з хорошим станом зубів.

Окремо зазначено, що в ПВК не приймають громадян Грузії, а також чоловіків, які народилися на території колишньої Української Радянської Соціалістичної Республіки. Не беруть і бійців з самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», а також жителів окупованого Росією Криму.

Журналісти зазначають, що цей факт «викликає обурення» у багатьох учасників бойових дій на Донбасі, які воювали проти України.

Перші повідомлення про набір найманців в Африку почали зʼявлятися у день візиту малійського міністра оборони в Москву. ЗМІ писали, що саме під час цього візиту була досягнута домовленість про відправку в Малі російських найманців для навчання місцевих військових і охорони провідних діячів хунти полковника Ассімі Гоїта, яка фактично править державою.

Напередодні, 25 вересня, голова російського Міністерства закордонних справ Сергій Лавров, виступаючи в ООН, підтвердив, що влада Малі звернулася по допомогу до «приватної військової компанії з Росії». Він не уточнив, про яку компанію йдеться, але за даними ЗМІ — це «ПВК Вагнера». Частина бійців цієї ПВК вже веде діяльність у Африці, в тому числі в Малі (з серпня 2021 року) і була помічена у масових вбивствах цивільних.