Kyiv Independent зʼясувало імена тих, хто катував українських військовополонених в Оленівці

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Команда видання Kyiv Independent зʼясувала імена кількох людей, які причетні до злочинів проти українських військовополонених в Оленівці.

Про це журналісти розповіли у фільмі «Куратори зла. Називаємо імена відповідальних за злочини в Оленівці», або ж англійською «Inside a prison where Russia tortured Ukrainian POWs».

Спочатку журналісти знайшли в соцмережах фото кількох людей, імовірно, причетних до катувань військовополонених. Ці фотографії вони показали військовим, яких уже звільнили з Оленівки. Ті впізнали серед них наглядачів:

  • Кирило Шакуров із Горлівки, раніше працював в українській пенітенціарній системі;
  • Сергій Євсюков — начальник вʼязниці, колишній співробітник правоохоронних органів України;
  • Артем Потапчук — помічник начальника вʼязниці;
  • Вʼячеслав Якурнов — начальник опервідділу вʼязниці ;
  • Дмитро Неєлов — перший заступник начальника вʼязниці;
  • наглядачі Василь Бакалинський (був громадянином України) та Юрій Дмитренко з Горлівки — напарник Шакурова.

У документальному фільмі українські військові, яких обміняли з полону, розповіли про умови утримання в Оленівці: їх селили у вогкі камери з цвіллю на стінах, в одному приміщенні було до 50 людей. Вони голодували, не отримували медичної допомоги й питної води — тільки технічну. Деяких вночі обмотували скотчем і били, вимагаючи, щоб ті свідчили проти командування ЗСУ.

  • Уночі 29 липня 2022 року в колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області, де росіяни утримували українських військовополонених з «Азовсталі», пролунали вибухи. Росіяни заявили, що це ЗСУ вдарили з HIMARS. Однак Генеральний штаб України заявив, що СІЗО обстріляли самі ж росіяни, щоб звинуватити Україну у «воєнних злочинах», а також приховати тортури над полоненими й розстріли. Від обстрілу загинули понад 40 українських військовополонених, 130 отримали поранення. Попередньо, росіяни вдарили з термобаричної зброї.
  • У жовтні 2023 року ООН визначила траєкторію боєприпасу, що влучив по колонії в Оленівці, — він рухався зі сходу на захід. У липні цього року ООН визнала, що вибухи спричинили не ракети HIMARS.
  • Раніше ексначальнику Сергію Євсюкову та інспектору колонії в Оленівці повідомили про підозру за катування військовополонених.