ООН: Обстріл колонії з українськими військовополоненими в Оленівці вели не з HIMARS

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

За рік після трагедії в Оленівці, де від обстрілу колонії загинули щонайменше 50 українських військовополонених, ООН визнала, що вибухи спричинили не ракети HIMARS.

Про це заявив голова Управління ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Відомство так і не отримало доступу до тимчасово окупованої росіянами Оленівки на Донеччині, тому точні обставини трагедії ще невідомі. Однак представники ООН провели «численні інтервʼю з тими, хто пережив інцидент в Оленівці», і зібрали наявну інформацію.

Завдяки цьому Управління зробило висновок, що «інцидент не був спричинений ракетою HIMARS».

  • Уночі 29 липня 2022 року в колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області, де росіяни утримували українських військовополонених з «Азовсталі», пролунали вибухи. Росіяни заявили, що це ЗСУ вдарили з HIMARS. Однак Генеральний штаб України заявив, що СІЗО обстріляли самі ж росіяни, щоб звинуватити Україну у «воєнних злочинах», а також приховати тортури над полоненими та розстріли. Від обстрілу загинули понад 40 українських військовополонених, 130 отримали поранення. Попередньо, росіяни вдарили з термобаричної зброї.
  • 5 січня 2023 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вирішив розформувати місію, оскільки представники ООН так і не змогли потрапити до Оленівки. Це розкритикував український омбудсман Дмитро Лубінець — він назвав позицію ООН «посередницько-нейтральною».