Ексначальнику та інспектору колонії в Оленівці повідомили про підозру за катування військовополонених

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

За системні катування українських військовополонених колишньому начальнику колонії в Оленівці та її інспектору повідомили про підозру за статтею про порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК), за що загрожує до 12 років увʼязнення.

Про це повідомляють СБУ й Офіс генерального прокурора.

Підозри оголошені ексначальнику Сергію Євсюкову, який на момент убивства «азовців» керував колонією, і молодшому інспектору відділу нагляду та безпеки.

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення росії на території колонії утримували цивільних, волонтерів і полонених українських військовослужбовців. За наказом Євсюкова в колонії створили так званий дисциплінарний ізолятор, де їх жорстоко катували і били. Зафіксовані й факти сексуального насильства. Постраждали щонайменше 100 військовослужбовців.

У тортурах активно брав участь вищезгаданий молодший інспектор.

Наразі вирішується питання оголошення підозрюваних у розшук.

  • Уночі 29 липня 2022 року в колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області, де росіяни утримували українських військовополонених з «Азовсталі», пролунали вибухи. Росіяни заявили, що це ЗСУ вдарили з HIMARS. Однак Генеральний штаб України заявив, що СІЗО обстріляли самі ж росіяни, щоб звинуватити Україну у «воєнних злочинах», а також приховати тортури над полоненими та розстріли. Від обстрілу загинули понад 40 українських військовополонених, 130 отримали поранення. Попередньо, росіяни вдарили з термобаричної зброї.
  • У липні цього року ООН визнала, що вибухи спричинили не ракети HIMARS.