«Президент особисто дав гарантії безпеки мені та моїй родині». Інтервʼю колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного — його звинувачують в організації вбивства колеги і ніяк не можуть знайти

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
«Президент особисто дав гарантії безпеки мені та моїй родині». Інтервʼю колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного — його звинувачують в організації вбивства колеги і ніяк не можуть знайти

Наприкінці січня Служба безпеки (СБУ) затримала свого співробітника Антитерористичного центру СБУ Юрія Расюка. Його підозрюють у підготовці вбивства колеги — начальника главку внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. Організатором злочину у Службі назвали ще одного свого співробітника — колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного. Його затримати не вдалося. За версією слідства, Наумов заважав Расюку і Нескоромному просувати лояльних до них людей на важливі посади в СБУ. (Цю заплутану історію ми детально описали тут). Через день після затримання Расюка зʼявився іменний Telegram-канал Дмитра Нескоромного. Усі звинувачення там назвали «провокацією» та пообіцяли розповісти про звʼязки глави СБУ Івана Баканова і глави Офісу президента (ОП) Андрія Єрмака з Росією. Від імені Нескоромного там повідомили, що він перебуває за кордоном і незабаром проведе пресконференцію. Девʼятого лютого на каналі зʼявилося відеозвернення Нескоромного — він повідомив, що його оголосили в міжнародний розшук, тому зустрічі зі ЗМІ не буде. Кореспондент «Бабеля» Оксана Коваленко звʼязалася з Нескоромним електронною поштою і попросила про інтервʼю. Особистість Нескоромного нам підтвердив його адвокат Олександр Назаренко. З міркувань безпеки спілкуватися по відео Нескоромний відмовився, але погодився на письмове інтервʼю з можливістю поставити додаткові запитання. Він розповів про гарантії безпеки від президента Володимира Зеленського, незаконне прослуховування в кабінеті глави Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) Павла Вовка і про «агента СБУ» Сергія Горбатюка. Тих, кого Нескоромний бездоказово звинуватив у злочинах або скомпрометував, ми попросили прокоментувати його слова.

Коли ви пообіцяли розповісти про звʼязки Єрмака і Баканова з Росією, Михайло Подоляк заявив, що це підступи [Андрія] Богдана. Ви знайомі з Богданом? Якщо так, коли познайомилися і востаннє спілкувалися?

Коментувати Faceboоk Подоляка, який не займає жодної державної посади і до того ж є розумово відсталим, — безглузде заняття. До того ж у нього є зрозумілий господар, який перебуває не в ОП. Щодо мого призначення: є відповідні носії з нарад в ОП, на яких зафіксовано, що запропонував і підтримав мою кандидатуру не Богдан. На цих нарадах був присутній і Зеленський.

Ви знайомі з Богданом?

Так, знайомі. Зустрічалися багато разів за службовим обовʼязком під час нарад в ОП.

Хто запропонував вашу кандидатуру президенту?

Під час декількох нарад мою кандидатуру пропонував Баканов.

За вашими словами, перед звільненням з посади заступника голови СБУ ви були у президента і після цього відмовилися проводити анонсовану напередодні пресконференцію. Про що ви домовилися із Зеленським і чому хотіли присвятити пресконференцію?

Президент особисто дав гарантії безпеки мені та моїй родині. [На пресконференції] я планував говорити про кримінальні звʼязки Наумова і методи його особистого збагачення на шкоду інтересам держави та служби.

Тобто ви розповіли президенту про свої підозри щодо Наумова? Що він відповів?

Він схвалив мою роботу.

Виходить, ви розповіли Зеленському факти, за які Наумова можна притягнути до кримінальної відповідальності. Ви подали заяву про злочин [Наумова]? Якщо ні, чому?

Усі факти оформлені!

У вас є конфлікт із Наумовим або іншими керівниками СБУ? Якщо так, у чому його суть?

У Наумова є конфлікт зі мною. Його причина — моя інформованість про його злочинну діяльність.

Вас підозрюють у підготовці вбивства Наумова. Позицію СБУ ми знаємо (вона тут). Розкажіть вашу версію.

Я оприлюднив матеріали справи. Навіть людині без юридичної освіти очевидно, що це нашвидку зліплена фальшивка. Ще один приклад кричущого непрофесіоналізму Наумова.

СБУ продемонструвала аудіозаписи та фото ваших зустрічей з Расюком. На них, за версією слідства, ви обговорюєте стеження за Наумовим і гроші, які повинні заплатити за замах. Чи була така розмова? Навіщо ви стежили за Наумовим і навіщо були потрібні виконавці, про яких говорить Расюк?

Якщо я буду розкривати дані оперативної роботи, це спричинить страшні наслідки, зокрема смерті людей з числа агентурного апарату — людей, які працювали і зараз працюють в інтересах України. Чому мої обвинувачі готові вирішувати свої шкурні завдання ціною життів патріотів — запитання до них.

Чи правильно я розумію, що ці записи і фото — частина вашої роботи в одній зі справ в СБУ?

Усе це повʼязано з розкриттям корупційних механізмів в СБУ.

Як давно ви знайомі з Расюком і в яких ви стосунках?

Це справжній воїн, патріот і фахівець своєї справи.

В одній з телефонних розмов, коли йдеться про гроші для виконавців, ви говорите Расюку: «Я попрошу». У кого ви планували просити гроші?

Я організовував серйозні оперативні заходи, і якби планувалося щось подібне, воно б відбулося.

Тобто якби ви планували, наприклад, убивство, воно б відбулося?

Ви це сказали самі.

Ви не боїтеся, що Расюк може піти на угоду зі слідством?

Це неможливо. Там немає складу злочину.

Коли ви поїхали з України? У Telegram-каналі ви писали, що вас планували ліквідувати. Навіщо і кому потрібно вас убивати?

Найближчим часом ви побачите підтвердження моїх слів.

Можете розповісти деталі?

Я не хочу отримати ще один склад [злочину] за розголошення [деталей розслідування].

Чим ви займаєтеся зараз? Ви писали, що ваші адвокати спілкуються з європейським Інтерполом, можете трохи докладніше про це розповісти?

Це таємниця іншого міжнародного кримінального розслідування, в якому я давав підписку про нерозголошення.

Це розслідування почалося, коли ви ще були в Україні чи вже після виїзду за кордон?

Коли переїхав за кордон. Але це тривалий процес, швидких результатів тут не буде.

У своєму зверненні ви говорили, що не погодитеся працювати проти України. На вас виходили іноземні спецслужби? Якщо так, яких країн?

Вище я вже відповів на це запитання — ідеться виключно про інтереси держави.

У своєму Telegram-каналі ви запостили ось це повідомлення: «ЗМІ, близькі до Баканова, почали просувати інформацію про те, що цей канал фейковий. Іване Геннадійовичу, якщо ви сумніваєтеся, ось». І далі скрин листування. Що це за листування, що воно мало показати Баканову?

Листування з чинним співробітником Служби. У ньому мені передали інформацію з проханням за грошову винагороду уникнути проблем. В іншому випадку погрожували, що я замовлю вбивство і вже навіть передав за нього аванс.

Тобто це був шантаж?

Так, це був шантаж, мета якого — зупинити реалізацію багатьох завдань, повʼязаних із розслідуванням корупції всередині СБУ.

Чому після цього повідомлення ви не звернулися до ДБР, публічно не заявили, що вам погрожують?

Нічого не можу додати, ви все побачите найближчим часом.

В Україні ви в розшуку. Я правильно розумію, що ваші адвокати зараз намагаються переконати Інтерпол, що ви залишили країну через політичні причини? Які ваші подальші плани?

Насамперед — захистити сімʼю.

Ви писали, що у вас є докази співпраці Андрія Єрмака та Івана Баканова з Росією. Про що йдеться?

Так, вони є.

Уточніть, про яку конкретно співпрацю йдеться?

Стосовно одного з них є прямі докази співпраці з РФ.

Ви писали про так звані плівки Вовка і говорили, що записи ваших із ним бесідмонтаж. Про що ви говорили з Вовком, як давно знайомі та за що просили у нього вибачення у своєму Telegram-каналі?

Оскільки це були несанкціоновані дії, можу розповісти докладніше. Ми [СБУ] допомагали встановлювати техніку [для прослуховування] в кабінеті Павла Вовка без рішення суду. Причина — вказівка [Петра] Порошенка. Вовк втратив довіру президента, і той дав команду щось із ним зробити [докладніше про відносини Вовка і Порошенка читайте тут і тут]. Це був розпал [президентських] виборів — січень 2019 року. Вовк відмовлявся виконувати якісь команди Банкової щодо виборів. Під час чергових так званих перевірок кабінету [Вовка] на прослушку, техніку [для прослуховування] і встановили. Це була оперативна комбінація. А вже потім, щоб нас за це не покарали, ми через ручний суд формально все легалізували.

Тобто знайшли якусь ліву справу, якою займався один з наших агентів на прізвище [Сергій] Горбатюк, він підписав папери на Чернігівський суд, і там голова, по-моєму, теж один з наших, усе підписав. Ось за це я і попросив публічно вибачення [у Вовка].

Але совість мене не сильно мучила ні тоді, ні зараз. Я знав, що Павло, з яким я багато років знайомий, дуже хитрий і обережний. Тому ніхто через такі наші дії, а це звичайна моя робота, не постраждає. Так і сталося — прослушка нічого не дала. Фактів отримання або передачі грошей [суддям Окружного адмінсуду] ми не зафіксували. Фактів договорняків з Богданом, чого дуже чекав Порошенко, не було, фактів спілкування [Ігоря] Коломойського з Павлом щодо «Привату» не було. Тому операція була визнана неуспішною.

Але в матеріалі був ще [Артем] Ситник. Вони [НАБУ] також супроводжували Горбатюка. Ситник — корупційна мерзота та іноземний агент, зрадник батьківщини. Я це кажу як людина, яка при президенті Зеленському якийсь час займалася зокрема держтаємницею і боротьбою з корупцією. Так ось, зі знанням справи, скажу: була б воля керівництва, Ситника давно б «пріпєчаталі»... Ситник, теж керований завданням Порошенка і якоюсь особистою ненавистю до Вовка, взяв усі матеріали у Горбатюка й далі сам комбінував. При цьому вони і «торпеду» засилали, і суддю там вербували, але вхолосту. Тому нарізали розмов, помонтували і стали всім намагатися продати це як роботу та як результат. Який? Ну, спочатку [звинуватили Вовка] в неправосудних рішеннях, а коли Павло і від цього відскочив, то почали тупо захоплення влади шити.

Розрахунок був на те, що генеральний прокурор не зможе відмовитись [підписати підозру Вовку] через некомпетентність, а [Андрій] Єрмак схвалить, оскільки всім розповідали, що це поховає Богдана. А те, що там немає ані складу злочину, ані доказів, нікого не хвилювало. І, як показав досвід, чорним піаром авторитет Вовка вони все-таки зіпсували. Це єдиний негатив, який я бачу від своїх дій за фактом прослуховування.