Полковник СБУ готував убивство генерала СБУ. СБУ підозрює, що замовником був колишній заступник голови СБУ. Той злив у Telegram документи СБУ. СБУ, СБУ, СБУ, СБУ!

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Полковник СБУ готував убивство генерала СБУ. СБУ підозрює, що замовником був колишній заступник голови СБУ. Той злив у Telegram документи СБУ. СБУ, СБУ, СБУ, СБУ!

«Бабель»

Минулої пʼятниці, 22 січня, головний редактор Цензор.net Юрій Бутусов повідомив, що співробітники СБУ затримали свого — полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Юрія Расюка. Расюка підозрюють у тому, що він готував убивство бригадного генерала Андрія Наумова — начальника главку внутрішньої безпеки СБУ. За словами Юрія Бутусова, Расюк був тільки організатором, а кінцевим замовником — колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний. Наступного ранку зʼявився Telegram-канал, підписаний імʼям Дмитра Нескоромного: він називав усе «провокацією» і пообіцяв викрити звʼязки голови СБУ Івана Баканова і нинішнього глави ОП Андрія Єрмака з Росією. Помічник нинішнього глави ОП Михайло Подоляк тут же повідомив, що це підступи колишнього глави ОП Андрія Богдана. А в неділю ввечері Telegram-канал злив секретні документи СБУ, які стосуються замаху на Андрія Наумова — Дмитро Нескоромний у них не згадується. Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко прочитала всі матеріали, поговорила з одним з адвокатів Юрія Расюка і з колишнім високопосадовцем СБУ, який знайомий з фігурантами справи. Ось що ми знаємо про замах на Андрія Наумова просто зараз — за версією слідства.

Трьох центральних героїв цієї історії звуть Андрій Наумов, Юрій Расюк і Дмитро Нескоромний. За версією Юрія Бутусова, колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний замовив полковнику СБУ Юрію Расюку організацію нападу на начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Андрій Наумов, начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ.
Полковник  СБУ Юрій Расюк.
Дмитро Нескоромний, колишній перший заступник голови СБУ, начальник управління «К».

Андрій Наумов, начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ. Полковник СБУ Юрій Расюк. Дмитро Нескоромний, колишній перший заступник голови СБУ, начальник управління «К».

Андрій Наумов — імовірний обʼєкт замаху. Йому 38 років. До 2015 року він працював прокурором, а до 2017 року відповідав за матеріально-технічне забезпечення Генеральної прокуратури — простіше кажучи, був завгоспом ГПУ. У січні 2018 року прийшов до Держагентства з управління Чорнобильською зоною. Вже звідти він потрапив до СБУ і очолив Управління внутрішньої безпеки. За рік служби отримав звання бригадного генерала.

Юрій Расюк — імовірний організатор замаху на Андрія Наумова. Йому 54 роки. Він полковник СБУ. Працює старшим консультантом у штабі Антитерористичного центру СБУ.

Полковник Дмитро Нескоромний — родом з Луганська. У липні 2019 року його призначили заступником голови СБУ Івана Баканова. За словами джерел «Бабеля», на цю посаду його порекомендував Андрій Богдан — тодішній керівник Офісу президента. У листопаді того ж року його підвищили до першого заступника голови СБУ і поставили начальником відомого відділу «К» — управління з боротьби з корупцією. А в березні 2020 року його з посади зняли — за словами джерел «Бабеля» в СБУ, у нього був конфлікт з Іваном Бакановим.

27 червня 2020 року Андрій Наумов написав рапорт на імʼя голови СБУ Івана Баканова про те, що невідомі особи встановили за ним стеження. За його словами, ці ж люди організували публікації в ЗМІ — про те, де він живе, якими маршрутами їздить, про його зустрічі і знайомства. На думку Наумова, цю інформацію мали представити як свідчення того, що він зловживає службовим становищем і замішаний у корупційних схемах. У СБУ почали розслідування, через місяць передали справу в ДБР, а в серпні повернули назад.

До стеження за Андрієм Наумовим виявилися причетні двоє людей — Юрій Расюк та Ігор Кадькаленко. Оперативники СБУ встановили, що вони готують напад на Наумова і хочуть доручити його двом виконавцям: Олегу Поскотінову і Сергію Артемову.

На початку грудня 2020 року Юрій Расюк по черзі зустрівся з Олегом Поскотіновим і Сергієм Артемовим. Обом він показав сюжет передачі «Схеми», присвячений Андрію Наумову, і сказав, що його потрібно «вивести з ладу мінімум на пів року». У сюжеті показаний сам Наумов, будинок, де він живе, і службовий мікроавтобус Mercedes Vito, на якому він їздить. У розмові з Артемовим Расюк сказав, що він має стосунок до сюжету «Схем», але який саме — не уточнив. За роботу Расюк запропонував Артемову 50 тисяч доларів.

Після того як Сергій Артемов зрозумів, що йому пропонують покалічити або вбити високопосадовця СБУ, він вирішив здати Юрія Расюка — і написав заяву в СБУ про те, що на Наумова готують напад.

Артемов почав співпрацювати зі слідством. Він сказав Юрію Расюку, що найняв хлопців з російського Бєлгорода, які ведуть стеження, і двох безпосередніх виконавців замовлення. Останній раз Расюк і Артемов зустрілися на автомийці в Києві — і Расюк сказав, що погоджує фінансування ще з однією людиною, яка наразі хворіє. Про кого йде мова, Расюк не уточнив, прізвища цієї людини у справі немає. Коли Артемов запитав, чим Наумов завадив Расюку, той відповів, що Наумов «його [самого] і його друга ніде не пропускає».

Колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний в матеріалах справи ніде не згадується. Автор Telegram-каналу, який підписаний імʼям Нескоромного, стверджує, що це говорить про його невинуватість. У понеділок Юрій Бутусов повідомив, що в СБУ підписали підозру Нескоромному, але не можуть його знайти.

Згідно з законом, якщо знайти людину не можна, підозру відправляють поштою за адресою прописки, а потім оголошують підозрюваного в розшук. В СБУ офіційно не підтверджують і не спростовують інформацію про те, чи фігурує Нескоромний у цій справі і чи підписана йому підозра. «Процесуальні норми поки не дозволяють оприлюднювати цю інформацію, але ми це зробимо відразу, як тільки це стане можливим», — повідомили «Бабелю» в СБУ.