У Британії виявили новий штам коронавірусу — імовірно, на 70% заразніший. Європа знову закриває кордони. Що про нього відомо? Чи потрібні будуть нові вакцини?

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
У Британії виявили новий штам коронавірусу — імовірно, на 70% заразніший. Європа знову закриває кордони. Що про нього відомо? Чи потрібні будуть нові вакцини?

Працівник служби швидкої допомоги біля лікарні Святого Томаса, Лондон, 1 квітня 2020 року.

Justin Setterfield / Getty Images

У Великій Британії виявили новий штам коронавірусу. Він має 22 зміни в генетичному коді та, за попередніми даними, передається на 70 відсотків швидше. Мутований штам вже поширився за кордон, зокрема до Нідерландів, Італії, Австралії та Данії. Щоб зупинити поширення патогену, понад 20 держав обмежили авіасполучення зі Сполученим Королівством, а в самій Британії посилили карантин. Обмеження не скасують навіть на Різдво. Україна рекомендувала своїм громадянам не відвідувати Лондон і південно-східну Англію. «Бабель» розповідає, що відомо про новий штам коронавірусу, наскільки він небезпечний та чи працюватимуть проти нього сучасні вакцини.

Що відомо про новий штам?

Новий штам коронавірусу виявили ще у вересні. Учені припускають, що він виник у Британії, проте патоген міг потрапити туди й з іншої країни, де мутації відстежують не настільки добре.

Спершу на новий штам не звернули особливої уваги, однак в листопаді його виявили у чверті хворих на ковід у Лондоні, а в середині грудня — уже у 75 відсотків.

Новий патоген поширився територією Великої Британії — зараз його можна знайти всюди, за винятком Північної Ірландії. Найбільше інфікованих зафіксовано на південному сході Англії та в Лондоні.

В яких країнах його вже зафіксували?

У Нідерландах, Данії, Австралії та Італії. Компанія Nextstrain, яка відстежує генетичні коди вірусів у всьому світі, стверджує, що випадки захворювання в Австралії та Данії безпосередньо пов’язані з «британським» штамом.

Новий штам коронавірусу виявили також у Південно-Африканській Республіці. Він подібний до «британського», однак, за попередніми даними, не пов’язаний з ним.

Щоб зупинити поширення хвороби, з 16 грудня Британія запровадила максимальний карантин, авіасполучення з нею обмежили понад 20 країн.

Жінка у захисній масці проходить повз графіті, де зображено лікарку Національної служби охорони здоров'я Великої Британії, Лондон, 21 квітня 2020 року. 

Чим він небезпечний?

«Британський» штам має нетипово велику кількість мутацій — аж 22. Учені вважають, що він виник у пацієнта з ослабленою імунною системою. Людина не змогла перемогти недугу, і її організм став сприятливим середовищем для мутації.

Дві мутації стосуються будови шипоподібного білка. Саме завдяки йому коронавірус проникає у людські клітини. Одну мутацію вже виявляли раніше — в інфікованих данських норок. За результатами кількох лабораторних досліджень науковці встановили, що вона робить коронавірус щонайменше вдвічі заразнішим і зменшує ефективність антитіл у боротьбі з ним.

Учені кажуть, що «британський» штам коронавірусу на 70 відсотків заразніший за попередню версію. Проте це припущення ґрунтується на математичному моделюванні та поки не підтверджено лабораторно — реальна цифра може бути як значно меншою, так і значно більшою.

Мюге Чевік, інфекціоністка з Університету Сент-Ендрюса та радник британського уряду, каже, що деякі випадки передачі вірусу можуть бути пов’язані з людською поведінкою, а не із заразністю нового штаму.

Пасажири лондонського метрополітену у захисних масках, березень 2020 року.

Пасажири лондонського метрополітену у захисних масках, березень 2020 року.

Жодних доказів того, що нова модифікація коронавірусу викликає гірші симптоми, немає. Однак причина для хвилювання є. Якщо вірус справді легше передається, це означає, що ним інфікується більше людей. Більшій кількості хворих знадобиться більше лікарняних ліжок.

Чи працюватимуть проти нього вакцини?

Три провідні вакцини — від компаній Pfizer, Moderna й AstraZeneca — активізують імунну систему проти шипоподібного білка саме тієї ділянки вірусу, яка зазнала змін. Однак хвилюватися про те, що вірус стане стійким до вакцини, поки зарано. Кожна людина виробляє велику кількість унікальних і складних антитіл до коронавірусу.

Щоб обійти всі захисні механізми імунної системи, вірусам недостатньо кількох мутацій — потрібно виробити універсальне рішення. Деякі віруси змінюються доволі швидко, наприклад грип. Інші, на кшталт кору, практично не мутують.

Однак навіть грипу треба п’ять-сім років, щоб навчитися обманювати імунну систему. Коронавірусам, які викликають ГРВІ, приблизно стільки ж.

Пандемія нового коронавірусу є доволі масштабною, тому не виключено, що SARS-CoV-2 еволюціонував швидше за своїх родичів. Деякі вчені вважають, що він вже міг зробити перший крок у бік «імунної втечі».

Утім, більшість дослідників налаштовані оптимістично та зазначають, що ймовірність цього поки що є невеликою. Більша частина населення планети не стикалася з патогеном, у вірусу немає потреби розробляти нові шляхи інфікування, і мутувати активніше він почне вже після масової вакцинації. Тоді ученим доведеться регулярно стежити за еволюцією патогену і постійно оновлювати вакцини, як це відбувається з препаратами проти грипу.