Україна програла Франції 1:7. Але з таким самим рахунком програвали Бразилія та Росія, а рекордний розгром в Океанії навіть виявися корисним — ось як це було

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Україна програла Франції 1:7. Але з таким самим рахунком програвали Бразилія та Росія, а рекордний розгром в Океанії навіть виявися корисним — ось як це було

Гравці збірної Бразилії після поразки 1:7 від Німеччини у півфіналі домашнього Чемпіонату світу, 8 липня 2014 року.

Bob Thomas/Popperfoto / Contributor

Сьомого жовтня футбольна збірна України програла Франції з рахунком 1:7 у товариському матчі. Це найбільша поразка в історії української команди. Однак багато хто з гравців основного складу України не зміг зіграти через травми або коронавірус. Одні футбольні вболівальники та експерти критикують гру команди, інші радять сприймати це як досвід, а треті навіть шукають політичний підтекст. «Бабель» згадує про інші найбільші поразки на рівні збірних у значно відповідальніших матчах. Як поразка Бразилії від Німеччини 1:7 у півфіналі Чемпіонату світу 2014 року стала національною трагедією, а такий самий результат на користь Португалії в матчі з Росією став несподіванкою для обох команд. І бонус — найбільший рахунок в історії збірних — членів FIFA, який пішов на користь і переможцям, і переможеним.

13 жовтня 2004 року. Відбірковий матч до Чемпіонату світу — 2006. Португалія — Росія 7:1

Це найбільша поразка в новітній історії російської збірної. У цьому матчі Кріштіану Роналду зробив свій перший дубль за збірну Португалії і був визнаний кращим гравцем матчу. Такий результат здивував обидві команди, навіть попри те, що за чотири дні до цього Португалія несподівано зіграла внічию з Ліхтенштейном і налаштовувалася на перемогу в домашньому матчі. Тренер португальців Луїс Феліпе Сколарі на пресконференції після матчу заявив, що подібних ігор «просто не буває», тому що його команда реалізувала майже всі моменти. І додав, що на місці наставника збірної Росії Георгія Ярцева не вибачався б. Сам же Ярцев залишив тренерську лаву за рахунку 6:1. Пізніше він зізнався, що був у передінфарктному стані через перенапруження, і в підтрибунному приміщенні його відкачували лікарі.

Півзахисник збірної Португалії Аманду Петі святкує забитий гол у матчі проти Росії, 13 жовтня 2004 року.
Півзахисник збірної Португалії Деку святкує забитий гол у матчі проти Росії, 13 жовтня 2004 року.

Півзахисник збірної Португалії Аманду Петі святкує забитий гол у матчі проти Росії, 13 жовтня 2004 року. Півзахисник збірної Португалії Деку святкує забитий гол у матчі проти Росії, 13 жовтня 2004 року.

Boston Globe / Contributor; Jamie McDonald / Staff

Реакція: Вболівальники назвали цей матч «Нічним позорищем» за аналогією з фільмом «Нічний дозор», який вийшов того ж року. Навіть президент РФ Володимир Путін назвав гру ганьбою. У пресі розкритикували не лише гравців, але й увесь тренерський штаб, починаючи з Георгія Ярцева і закінчуючи лікарями збірної. Зʼявилися навіть чутки про те, що збірна спеціально програла, щоб домогтися відставки свого тренера.

Наслідки: Збірна Росії більше не програвала в цьому відбірковому циклі, проте до фінальної частини Чемпіонату світу пробитися не змогла. Ярцев пішов з посади тренера збірної лише в березні 2005 року. А Португалія посіла на ЧС-2006 четверте місце.

8 липня 2014 року. Півфінал Чемпіонату світу — 2014. Бразилія — Німеччина 1:7

Збірна Бразилії на домашньому Чемпіонаті світу вважалася одним з фаворитів, проте зазнала найбільшої поразки у своїй історії. Причому Німеччина вже до перерви вела 5:0, забивши в першому таймі чотири мʼячі за шість хвилин. А керував бразильцями той самий Луїс Феліпе Сколарі. Тепер він просив вибачення у вболівальників і бідкався, що його запамʼятають як тренера, який зазнав поразки з таким рахунком. Ярцев же з цього приводу сказав: «Розумію Сколарі — його накрило цунамі».

Вболівальники збірної Бразилії в кафе у США під час матчу з Німеччиною на Чемпіонаті світу 2014 року.
Вболівальник Бразилії на стадіоні «Мінейран» у місті Белу-Оризонті, 8 липня 2014 року.
Бразильські фани на стадіоні «Мінейран» після поразки в півфіналі домашнього Чемпіонату світу, 8 липня 2014 року.

Вболівальники збірної Бразилії в кафе у США під час матчу з Німеччиною на Чемпіонаті світу 2014 року. Вболівальник Бразилії на стадіоні «Мінейран» у місті Белу-Оризонті, 8 липня 2014 року. Бразильські фани на стадіоні «Мінейран» після поразки в півфіналі домашнього Чемпіонату світу, 8 липня 2014 року.

Boston Globe / Contributor; The Asahi Shimbun / Contributor; Laurence Griffiths / Staff

Реакція: Бразильські вболівальники почали залишати трибуни ще після першого тайму. У Сан-Паулу і деяких інших бразильських містах почалися масові заворушення. Німецьких фанатів виводили з матчу під охороною поліції. Ця поразка була схожа на національний траур. Навіть президент Бразилії Ділма Русеф написала, що «глибоко засмучена поразкою, але ми не дозволимо собі зламатися». Сильніше за німців раділи тільки фанати Аргентини — головного футбольного конкурента Бразилії на континенті. А легендарний аргентинський футболіст Дієго Марадона висміяв у пісні поразку бразильців.

Наслідки: Бразильці так і не оговталися від цієї поразки і програли матч за третє місце збірній Нідерландів. Через тиждень після поразки від німців Сколарі звільнили зі збірної. А Німеччина у фіналі обіграла Аргентину і в такий спосіб хоч трохи «реабілітувалася» перед бразильськими вболівальниками.

11 квітня 2001 року. Відбірковий матч до Чемпіонату світу — 2002. Австралія — Американське Самоа 31:0

Це найбільша офіційна перемога в історії збірних — членів Міжнародної федерації футболу (FIFA). Ще один рекорд встановив австралійський нападник Арчі Томпсон, забивши 13 мʼячів в одному матчі. Річ у тім, що і без того слабка збірна Американського Самоа не змогла навіть привезти до Австралії основний склад. В одних виявилися проблеми з паспортами, в інших — іспити у школі. Зрештою на поле довелося випускати 15-річних футболістів.

Голкіпер збірної Американського Самоа Нікі Салапу під час матчу з Австралією, 11 квітня 2001 року.

Darren England / Staff

Реакція: За таких обставин ніхто особливо не критикував самоанських футболістів. А їхній воротар Нікі Салапу, який пропустив 31 гол, взагалі став зіркою багатьох місцевих телешоу. Пізніше його навіть запрошували на перегляд до різних європейських команд.

Наслідки: Після цієї гри FIFA вирішила змінити формат кваліфікації чемпіонатів світу з футболу в Океанській зоні. А Австралію в 2006 році перевели до Азіатської федерації футболу, щоб вона могла грати з більш рівними суперниками.