«Слуг народу» вчать правильно говорити про головне — непросту справу Стерненка, лицемірних соратників Порошенка і дуже поганих попередників. Медійні тези фракції

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
«Слуг народу» вчать правильно говорити про головне — непросту справу Стерненка, лицемірних соратників Порошенка і дуже поганих попередників. Медійні тези фракції

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Депутати «Слуги народу» (СН) регулярно отримують тези для коментарів ЗМІ та публічних виступів. Готують тези аналітичний і медійний відділи фракції, а курирує процес заступниця голови фракції Євгенія Кравчук. Такі документи — звичайна практика для багатьох українських партій. Зазвичай тези стосуються головних політичних подій, скандалів і просто резонансних новин. Не все, що потрапляє в такі документи, є правдою — це публічна позиція фракції. У розпорядженні «Бабеля» опинилися тези «слуг» за 15—25 червня. Кожен документ розділений на кілька тем. Там багато загальнодоступної інформації, цитат політиків і цифр. Євгенія Кравчук каже, що іспитів на знання всіх пунктів депутатам ніхто не влаштовує, «але для участі в ефірах і публічних зустрічах корисно прочитати». Останні десять днів депутатам СН пояснювали, як коментувати повінь на Західній Україні, сексистський скандал за участю голови партії Олександра Корнієнка і керівника фракції Давида Арахамії, вибух житлового будинку в Києві та кримінальні справи проти Петра Порошенка. З кількох сотень сторінок ми переказуємо головне і цікаве. Іноді — словами оригіналу.

Повінь на Західній Україні

Центральна влада обовʼязково допоможе. Ідеться про десятки мільярдів гривень.

— Синоптик Наталія Діденко каже, що ліси не можуть стримати стихію. На початку 70-х в Україні було багато лісів, але паводкам вони не заважали.

— Напередодні президент підписав закон «Про внесення змін до лісового кодексу України щодо проведення інвентаризації лісів». Закон допоможе зібрати актуальну інформацію про лісовий фонд країни.

— Із початку року влада провела 16,2 тисячі рейдів для запобігання незаконній вирубці лісів. У поліцію передали 286 матеріалів на цю тему.

Вибух газу в житловому будинку в Києві та питання інфраструктури

— Якщо причина вибуху в тому, що у квартирах замість лічильників стояли шланги-перемички, газовиків та їхнє керівництво треба суворо покарати. Їхні дії — умисне вбивство.

— Треба подумати про заборону підведення газу до нових домівок. Якщо люди неуважні та неадекватні, будинок з газом — це небезпека. Газ треба залишити тільки для опалення, а для інших побутових потреб використовувати електрику.

— У старих будинках з газом потрібно встановити датчики, що сигналізують про витік.

— «Порошенківці» звинувачують президента в тому, що він не приїхав на місце вибуху, тому що самі звикли піаритися на трагедіях. За рішення цієї проблеми на місці відповідали мер Києва Віталій Кличко і глава МВС Арсен Аваков.

— За зношену інфраструктуру відповідає місцева влада. Вона повинна думати не тільки про гроші і дерибан землі, але й про оновлення потенційно небезпечних обʼєктів.

Інцидент у Миколаєві з «нібито висловлюваннями керівників «Слуги народу»

— Цей інцидент — фейк-сенсація. Відео розмови глави партії Олександра Корнієнка з главою парламентської фракції Давидом Арахамією було змонтовано. (Сам Корнієнко пізніше заявив, що тільки «відморозки» можуть стверджувати, що це монтаж.)

— «Російська пропаганда може значно заощадити на тій невеликій частини нашого суспільства, яка підхоплює які завгодно фейки про владу, якщо цей фейк збігається з негативним емоційним ставленням цієї частини суспільства до влади».

— Були некоректні висловлювання, але якщо людина йде в політику, вона має бути готовою до «жорсткої системи».

— У непорядній поведінці «слуг» звинувачують люди, які перетворили українську політику на «вільну касу» для себе і своїх господарів, частина з яких втекли за кордон. Вони — попередня влада — не зразок моралі, з цим лицемірством треба завʼязувати.

Питання про війну на сході

— Україна прагне оживити «нормандський» формат, але Росія не йде на конструктивний діалог.

— Опоненти влади вимагають від неї капітуляції. Якщо б у 1939, 1940, 1941-му році в Лондоні, Москві та Вашингтоні в більшості були люди, як зараз в ОПзЖ, сьогодні б ніхто не насолоджувався життям.

— Обстріли на Донбасі закінчаться за день, якщо Путін накаже своїм військовим. Торгувати суверенітетом ми не будемо.

Ситуація з коронавірусом

Похід президента до кавʼярні під час карантину — менше порушення, ніж багатотисячний мітинг Порошенка. Тому перш ніж звинувачувати інших, потрібно поглянути на себе.

— В Україні не було жорсткого карантину — військовий стан влада не запроваджувала і права громадян не обмежувала. Обмеження були помірними, хоч і болючими для економіки.

— Влада з нуля побудувала систему лабораторій, забезпечила людей засобами індивідуального захисту, реорганізувала роботу спиртової галузі, індексувала пенсії тощо.

— Місцева влада повинна була вирішити транспортні питання під час карантину, але мери, які найбільше критикують владу, цього не зробили.

Питання про рейтинг влади і блогера Анатолія Шарія

— Рейтинг влади падає, але повністю опонентам не перетікає — зростає кількість тих, хто не визначився. Отже, втрачені голоси можна повернути.

— Соціологи стверджують, що частина виборців влада перейшла до Шарія. Ці люди у другому турі голосували протестно — проти Порошенка. Те, що вони відпали, — закономірно: Зеленський не скорився Кремлю і проводить патріотичну політику без націоналістичного пафосу Порошенка.

Місцеві вибори

— Вибори точно відбудуться восени цього року.

— Стратегія «Слуги народу» — обʼєднати завершення децентралізації з перезавантаженням влади.

Партія мерів — кіт у мішку. Це спроба деяких мерів застрахуватися від покарання за зроблене. Жоден мер не може бути в опозиції до центральної влади, тому що жодне місто не може бути в опозиції до країни.

— СН оприлюднить результати праймеріз своїх кандидатів у кінці червня — на початку липня. Фіналізує рішення президент. «Ми усі — команда Зеленського, саме він привів нас у владу. Логічно, що ми будемо орієнтуватися на нього у цьому питанні».

Справа Сергія Стерненка

— Чи винен Стерненко — повинна вирішити ні вулиця, ні партії, ні Facebook, а суд. Тиснути на суд чи вимагати просто когось відпустити — неприпустимо для цивілізованої держави.

— Сторона Стерненка завжди буде говорити, що його дії — необхідна самооборона. Його опоненти будуть це заперечувати. Погоджуватися з будь-якою із сторін, не читаючи справи, — означає робити політизований вибір. Це не коректно і не цивілізовано.

Справа Петра Порошенка

— Порошенко не прийшов на допит у Держбюро розслідувань, тому що звик до привілеїв. «Добре, що хоча б не зображує хворого, як це робили його соратники і такі ж політики, як він, коли ставали фігурантами слідчих дій».

— «Ніхто не тягає Порошенка дахами в Києві, як це було під час переслідування Михеїла Саакашвілі за Порошенка. Можна по-різному ставитися до Саакашвілі, але то було справжнє політичне переслідування». Політичні опоненти влади називають політичними переслідуваннями виключно ті судові процеси, які не подобаються їм особисто.

— У нього багато друзів серед західних політиків, яких він може попросити про підтримку. Але дружба не підмінить закон.

— Влада співчуває Петру Порошенку у звʼязку зі смертю батька, але навіть цю подію прихильники Порошенка використовували для піару і політичної боротьби.

Меморандум з МВФ

— Майже всі, хто критикує новий меморандум про співпрацю з МВФ, самі раніше працювали в урядах і співпрацювали із фондом. Уряд Миколи Азарова, в якому працювали нинішні депутати ОПзЖ і Петро Порошенко, погодився на підвищення тарифів, обмеження зростання зарплат і збільшення пенсійного віку.

—Якщо порівнювати з іншими президентами й урядами, цього разу Україна позичила невелику суму. Звертатися до МВФ — нормальна практика.

— У меморандумі нема асоціальних чи деструктивних речей. Підпис Зеленського під ним означає, що «ніяких антилюдських рішень не буде. Це вже доведено першим роком його президентства. Зеленський — це не Порошенко, який підвищував тарифи навіть більше, ніж вимагав МВФ, коли він вимагав, щоб тільки йому [Порошенку] не довелося виконувати антикорупційні обіцянки» .

Кадрова політика влади

—Чиновники повинні показувати результат, який від них очікують, і не створювати нових проблем і конфліктів. «Якщо будь-яка людина перестає відповідати цим вимогам, її негайно звільняють, незважаючи на те, якою була особиста і політична вага цієї людини».

— Ми не боїмося несподіваних кадрових рішень і пауз для пошуку кращих кандидатур. Кандидата на посаду міністра культури шукали два місяці та знайшли людину з амбіцією.

— Ніяких імунітетів від відставки немає. Що стосується відставки глави МВС Арсена Авакова, він керує системою, в якій працює понад 300 тисяч людей, і справляється. Усі незадоволені міністром можуть назвати альтернативних кандидатів. «Якщо немає таких кандидатур, то будь-які вимоги відставки — це політиканство».

— Призначення Сергія Шкарлета (більше про нього читайте тут) в. о. міністра освіти — рішення Кабміну. Воно тимчасове. Кабмін не повинен затягувати з внесенням до парламенту кандидатур міністра освіти й енергетики, робота в якості в. о. — ненадійний формат.

— Що стосується Шкарлета, багато часу приділяють обговоренню незмістовних речей, фактами з біографії, членства в Партії регіонів. Туди раніше заганяли всіх. Потрібно памʼятати, що частина суспільства не сприймає кандидатів, які працювали в грантових організаціях. «Давайте не будемо сперечатися про такі та подібні речі, а краще подивимося на те, що можна зробити в нашій освіті».

Чому Рада відхилила програму Кабміну

— Програма уряду не схожа на документ, який потрібен державі в умовах економічної кризи.

— Депутати не хочуть давати уряду річний імунітет, тому що бояться втратити важелі парламентського контролю за діяльністю уряду, особливо в кадровій політиці.

— Несхвалення програми не означає, що уряд найближчим часом відправлять у відставку. Це меседж Кабміну про необхідність більш тісної та рівноправної співпраці з фракцією більшості.

— Затвердження програми — політичний акт. Жодну з урядових програм не виконали. Програма потрібна коаліційному уряду, щоб зафіксувати компроміси різних політсил. Уряду монобільшості логічніше спиратися на програму президента і «Слуги народу» та діяти за ситуацією.

Про припинення моди на нові обличчя

— Досвід — головне слово в нинішній політиці. Нові обличчя виконали завдання лише частково — забезпечили умови для оновлення системи. Влада шукає компетентних людей, які разом з новими і недосвідченими політиками створять довгі стратегії та реалізують їх тактично.

Відео Зеленського про далекобійників

— Чому президент вийшов у чат далекобійників? Бо дістало. Держава витрачає десятки мільйонів гривень на відновлення доріг, а окремі групи людей свідомо їх знищують. Перевантажені фури — одна з найбільших проблем держави.

— Висловлювання президента [про засранців] не було некоректним. Це наймʼякше, що можна сказати про тих, хто знищує дороги.