Зникнення журналіста Хашоггі. Версії Саудівської Аравії про «випадкове вбивство» не вірять, а Туреччина обіцяє розповісти «всю правду»

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Зникнення журналіста Хашоггі. Версії Саудівської Аравії про «випадкове вбивство» не вірять, а Туреччина обіцяє розповісти «всю правду»

Omar Shagaleh / Anadolu Agency / Getty Images

Саудівський журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня, після того як пішов до генконсульства своєї країни у Стамбулі. Останні роки він критикував владу Саудівської Аравії. Туреччина заявляє, що його вбили на території консульства, а президент Ердоган готує заяву у парламенті. Він обіцяє повідомити «всю правду» про інцидент. Саудівська влада спочатку заперечувала свою причетність, але за кілька тижнів змінила позицію: каже, що журналіста вбили в консульстві випадково.

Що сталось?

Саудівський журналіст Джамаль Хашоггі 2 жовтня відправився до консульства Саудівської Аравії, щоб отримати документи про розлучення. Біля будівлі консульства Хашоггі чекала його наречена — громадянка Туреччини Хатідже Дженгіз. За її словами, перш ніж зайти до будівлі, Хашоггі попросив її звʼязатися з турецькою владою в разі, якщо він звідти не вийде. Після 11 годин очікування вона повідомила поліцію про зникнення Хашоггі.

Туреччина стверджує, що журналіст був убитий на території консульства, а для цього з Саудівської Аравії до Стамбула прилетіли 15 агентів спецслужб. За даними The Washington Post, у турецького слідства є відео- та аудіодокази того, що Хашоггі вбили у консульстві, після допиту та катувань. Потім його тіло розчленували і вивезли з будівлі.

Представники влади Саудівської Аравії спочатку заперечували причетність до інциденту і заявляли, що журналіст покинув територію консульства. Але згодом повідомили про власне розслідування. Під тиском міжнародної спільноти 19 жовтня Саудівська Аравія вперше офіційно визнала, що Хашоггі був убитий у стамбульському консульстві після сварки, яка переросла в бійку. А в неділю, 21 жовтня, міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр назвав вбивство «величезною помилкою» і сказав, що це була «несанкціонована операція людей, які перевищили свої повноваження, а потім намагалися все приховати».

Один з високопосадовців на умовах анонімності підтвердив Reuters, що журналіста вбили випадково. Хашоггі планували накачати наркотиками та вивезти до Саудівської Аравії, але коли той почав кричати і кликати на допомогу, то «перестарались» і задушили його.

Міжнародна реакція

Непослідовність заяв Саудівської Аравії викликала невдоволення у більшості європейських лідерів. У спільній заяві Велика Британія, Франція та Німеччина вимагають від саудівської влади підкріпити фактами їхню версію загибелі журналіста. Незадоволений результатами розслідування і президент США Дональд Трамп.

Міжнародна реакція може мати для Саудівської Аравії й негативні економічні наслідки. Німеччина припиняє експорт зброї до Саудівської Аравії. Під загрозою опинилась і запланована на 23—25 жовтня у саудівській столиці Ер-Ріяді конференція Future Investment Initiative. Від участі у форумі відмовились шість великих світових ЗМІ та низка спікерів. Зокрема голова Viacom Боб Бекиш, очільник Uber Дара Хосровшахі, венчурний інвестор Стів Кейс, власник видання Los Angeles Times Патрік Сун-Шонг, представник керівництва HP Джоанна Поппер. До бойкоту конференції долучилась і компанія Google.

Туреччина може скористатись таким розголосом, аби послабити позиції Саудівської Аравії у міжнародних відносинах та посилити свій вплив на Близькому Сході. Саме тому турецька влада допускає постійні «витоки» у ЗМІ про перебіг власного розслідування, але поки офіційно не висуває звинувачення, пише АР.

Турецький лідер Реджеп Ердоган після розмови у неділю з американським президентом Трампом пообіцяв розповісти «всю правду» про турецьке розслідування вбивства Джамаля Хашоггі під час свого виступу в парламенті 23 жовтня. У цей же день починається економічний форум у Саудівській Аравії. Зараз головне питання в розслідуванні — місцезнаходження тіла вбитого журналіста.

Ким був Джамаль Хашоггі?

Журналіст Джамаль Хашоггі був відомий як послідовний критик королівської політики Саудівської Аравії та спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана, який обіймає посаду віце-премʼєра і міністра оборони країни. Восени 2017 року Хашоггі залишив Саудівську Аравію, побоюючись переслідувань через свої погляди, і переїхав до США. Він став найвідомішим політичним експертом щодо подій в арабському світі для найбільших медіа у Великій Британії та США. У Twitter на Джамаля підписалися майже два мільйони людей. Він вів колонку в американській газеті The Washington Post, критикував політику Саудівської Аравії щодо Катару, Канади, Ємену та засуджував переслідування інакодумців. У його останній статті в The Washington Post, надрукованій посмертно, йшлося про утиски слова в арабських ЗМІ.

Як пише британський кореспондент Джон Бредлі, який працював з Хашоггі три роки в саудівському виданні Arab News, він був не просто опозиційним журналістом. «Він був журналістом у 1980-х і 1990-х роках, але потім став радше політичним гравцем, ніж спостерігачем».

На початку своєї журналістської карʼєри Джамал Хашоггі дружив з Усамою бін Ладеном і публікував інтерв’ю з ним. А згодом став радником саудівських посадовців і міг бути посередником у зв’язках королівської родини з «Аль-Каїдою» і талібами. У той час, як пише Бредлі, Хашоггі співпрацював з британською, американською і саудівською розвідками та міг володіти секретною інформацією. Саме тому влада Саудівської Аравії вважала Хашоггі зрадником і побоювалась витоку секретної інформації. Це могло стати причиною вбивства.