У Стамбулі в саудівському консульстві зник журналіст Washington Post. Туреччина каже, що його вбили

Дата:
У Стамбулі в саудівському консульстві зник журналіст Washington Post. Туреччина каже, що його вбили

POMED / Flickr

Влада Туреччини звинуватила Саудівську Аравію у вбивстві опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі. Про це передає ВВС.

Що сталося?

У пʼятницю, 5 жовтня, співробітник американської The Washington Post Джамаль Хашоггі зайшов у саудівське генконсульство в Стамбулі і пропав. Він відвідав установу, щоб отримати документ про розлучення з колишньою дружиною, і таким чином мати можливість взяти шлюб із нареченою з Туреччини Хатідже Ченгіз.

Хашоггі, у якого понад 1,6 мільйона підписників у Twitter, активно критикує спадкоємного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана.

Його наречена сказала, що чекала Хашоггі біля будівлі консульства протягом 11 годин, але він не вийшов. Вона дзвонила, проте мобільний не відповідав. Це не насторожило жінку, оскільки на вході в дипмісію Хашоггі повинен був здати свій мобільний телефон, що є стандартною процедурою.

Як відреагувала влада?

Анкара вважає, що Хашшогі вбили, тому почала розслідувавати інцидент. Заступник голови правлячої в Туреччині «Партії справедливості і розвитку» Яніс Актай заявив, що телеканал CNN Turk має докази вбивства Хашшогі, але поки нічого не було оприлюднено.

У відповідь саудівська влада дала Туреччині дозвіл на перевірку своєї дипмісії. Принц Мохаммед бін Салман повідомив, що правоохоронці можуть обшукати будинок, тому що «нам нічого приховувати». Принц додав, що Хашоггі пішов «через кілька хвилин або годину» після свого візиту.

За даними видання The Washington Post, слідчі підозрюють, що в Туреччину з Саудівської Аравії «для запланованого вбивства» прибула група з 15 осіб, які вбили журналіста в консульстві. Вони того ж дня покинули Туреччину, але офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Хто такий Хашшогі?

59-річний журналіст — один з найвідоміших критиків спадкоємного принца Мохаммеда бін Салмана, який після смерті батька в 2015 році прибрав до своїх рук надзвичайні повноваження. Хашшогі працював радником саудівських високопосадовців та був одним з найпомітніших у країні журналістів.

Але після критичних статей він почав отримувати погрози на свою адресу, кількох його друзів заарештували, а власну колонку скасувала газета «Аль-Хайят». Хашогі покинув Саудівську Аравію і переїхав до США в 2017 році, де писав статті для Washington Post.