Google бойкотує економічний форум у Саудівській Аравії через скандал з убивством журналіста

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Google бойкотує економічний форум у Саудівській Аравії через скандал з убивством журналіста

World Policy Conference WPC / Flickr

Компанія Google Alphabet Inc. відмовилася брати участь у міжнародному економічному форумі Future Investment Initiative у Саудівській Аравії.

Корпорація стала останньою компанією, яка вирішила бойкотувати бізнес-конференцію в країні після зникнення саудівського колумніста газети The Washington Post Джамаля Хашоггі в Стамбулі, пише Reuters .

Зокрема скасована поїздка гендиректора Google Cloud Діани Грін. Однак причини такого рішення не вказуються.

Конференція Future Investment Initiative проходитиме в столиці країни Ер-Ріяд 23—25 жовтня. Владу Саудівської Аравії підозріють у вбивстві журналіста, через це раніше у форумі відмовилися брати участь шість великих світових ЗМІ і ряд спікерів. Серед них — голова Viacom Боб Бекиш, очільник Uber Дару Хосровшахі, венчурний інвестор Стів Кейс, власник видання Los Angeles Times Патрік Сун-Шонг, представник керівництва HP Джоанна Поппер.

Популярний саудівський журналіст і колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня, після того як зайшов у консульство Саудівської Аравії в Туреччині. Він вирушив туди за документами про розлучення. Саудівська Аравія наполягає, що журналіст залишив консульство, однак влада Туреччини стверджує, що у них є докази вбивства Хашоггі. За інформацією турецької газети Sabah, це записи з Apple Watch журналіста, які він сам зробив у консульстві. Він залишив своїй нареченій iPhone і поставив Apple Watch на запис. Смартфон синхронізувався з годинником, і записи завантажилися в iCloud.

CNN повідомив, що Саудівська Аравія готує заяву про смерть журналіста Джамала Хашоггі на допиті. За даними джерела, швидше за все буде зроблено висновок, що операцію провели без дозволу, і винні понесуть відповідальність. Інше джерело також зазначило, що звіт ще готують, і все може змінитися.

15 жовтня турецька поліція вперше після зникнення журналіста обшукала консульство Саудівської Аравії в Стамбулі.