Вночі: Саудівська Аравія підтвердила смерть журналіста Хашоггі, парламент Македонії змінив назву країни, а в повареній солі знайшли мікропластик

Дата:
Вночі: Саудівська Аравія підтвердила смерть журналіста Хашоггі, парламент Македонії змінив назву країни, а в повареній солі знайшли мікропластик

World Policy Conference WPC / Flickr

Саудівська Аравія підтвердила смерть Джамаля Хашоггі

У ніч на суботу, 20 жовтня, генеральний прокурор Саудівської Аравії шейх Сауд аль-Мохеб заявив, що 18 громадян арештували у звʼязку зі смертю колумніста The Washington Post Джамаля Хашоггі. За його словами, Хашоггі був убитий під час бійки. «Дискусія, що мала місце між ним та особами, з якими він зустрічався під час перебування в консульстві Королівства в Стамбулі, призвела до сварки і бійки, внаслідок чого він помер», — сказав прокурор. Це пояснення розходиться з іншими версіями смерті журналіста. Раніше повідомляли, що його замучили, вбили та розчленували на території консульства в Стамбулі.

Парламент Македонії проголосував «за» перейменування країни

Депутати Македонії більшістю голосів (80 120) проголосували за зміни до Конституції, які передбачають зміну назви країни на «Північна Македонія». Це рішення може поставити крапку в давній суперечці з сусідньою Грецією і відкрити країні шлях для вступу в НАТО та ЄС. Греція наполягала, що назва «Македонія» може використовуватися лише для позначення однієї з її провінцій і блокувала спроби вступу Македонії до Альянсу та Євросоюзу.

Держсекретар США Майк Помпео підтримав автокефалію України

Assosiated Press

Держсекретар США Майк Помпео підтримав надання автокефалії Українській православній церкві. «Ми підтримуємо право українців молитися так, як вони вважають правильним, і сподіваємося, що це право буде поважатися всіма», — йдеться в заяві держсекретаря. США також закликали «церковних та урядових офіційних осіб активно просувати ці цінності в бік створення автокефальної Української православної церкви».

Мікропластик виявили в 90% повареної солі

nationalgeographic.com

Вчені з Південної Кореї виявили, що в 90% зразків звичайної кухонної солі містяться дрібні частинки пластику. Причому найбільше мікропластику виявили в морській солі: так трапляється через забруднення води пластиковими відходами. Вчені проаналізували зразки солі з 21 країни Європи, Північної та Південної Америки, Африки та Азії. Пластику не знайшли тільки в солі з Тайваню, Китаю та Франції. Щороку в світі проводиться близько 320 мільйонів тонн пластику, його значна частина збирається у світовому океані.

Сестри Музичук виграли клубний Кубок Європи з шахів

Українка Ганна Музичук стала переможницею клубного Кубка Європи з шахів, що відбувався у Порто-Карасі, Греція. Дівчина виступала у складі клубу Cercle d Echecs de Monte-Carlo. Для українки це пʼята перемога в цих змаганнях. В особистому заліку Ганна також випередила всіх суперниць, вигравши дві золоті нагороди. У її старшої сестри, екс-чемпіонки світу Марії Музичук, в активі срібна медаль.