Вакцини від коронавірусу на підході, а я вже перехворів. Чи варто мені робити щеплення? А гірше не буде? Може, краще покластися на свій імунітет? Ось що кажуть вчені

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Вакцини від коронавірусу на підході, а я вже перехворів. Чи варто мені робити щеплення? А гірше не буде? Може, краще покластися на свій імунітет? Ось що кажуть вчені

Артем Марков / «Бабель»

Від 8 грудня у Великій Британії почалася масова вакцинація від коронавірусу. Канада замовила мільйони доз, щоб зробити щеплення всьому населенню кілька разів. Україна розраховує отримати понад 8 мільйонів доз, щоб почати вакцинацію населення вже навесні 2021 року. Мільйони людей у світі вже перехворіли на коронавірус. Однак це не означає, що їм не потрібне щеплення. COVID-19 — надто небезпечне і непередбачуване захворювання. «Бабель» зібрав відповіді європейських і американських експертів на запитання про те, чому варто робити щеплення, навіть якщо ви вже перехворіли, а не покладатися лише на свій імунітет і міцне здоровʼя.

Я не потрапляю до групи ризику і в мене немає проблем зі здоровʼям. Може, не варто поспішати з вакцинацією?

Експерти одноголосно заявляють, що COVID-19 — надто небезпечне і непередбачуване захворювання. Так, вірус видається менш небезпечним для дітей і молоді, а жінки, як правило, краще переносять хворобу, ніж чоловіки. Люди, з такими захворюваннями, як діабет, набагато гірше переносять коронавірус. Однак це доволі узагальнені дані.

Існують фактори ризику, які не залежать від віку. Наприклад, люди, у яких є певні мутації в імунних генах, більш схильні до цього захворювання. У дослідженні за участю понад трьох тисяч людей у віці від 18 до 34 років, які потрапили до лікарні з коронавірусом, двадцять відсотків потребували інтенсивної терапії, а три відсотки померли.

Згідно з американськими дослідженнями, кожна пʼята людина до 35 років без хронічних захворювань, яка перенесла коронавірус, ще кілька тижнів відчуває запаморочення, слабкість, біль у грудях, прискорене серцебиття.

У мене вже був коронавірус. Чи безпечно мені тепер робити щеплення, або ж поки не поспішати?

На думку експертів, вакцинація не тільки безпечна, а й навіть корисна для тих, хто вже перехворів на коронавірус. «У цьому немає нічого шкідливого. Вакцина допоможе підвищити імунітет, який був у вас до зараження», — каже Маріон Пеппер, імунолог з Вашингтонського університету в Сієтлі. Близько десяти відсотків учасників клінічних випробувань вакцин були інфіковані вірусом, не підозрюючи про це. Тепер вчені вивчають, наскільки підвищився їхній імунітет після вакцинації.

Якщо ви перехворіли відносно недавно, то зі щепленням можна не поспішати. Дослідження команди доктора Пеппер та інших учених показали, що кожен, хто перехворів на COVID-19, має певний рівень захисту протягом декількох місяців. «Ми не зустрічали жодної людини, у якої б не розвинулась хоч якась імунна відповідь».

Експерти-імунологи вважають, що такий «захист» від повторного зараження діє приблизно 90 днів. На цій підставі варто визначати пріоритети на першому етапі вакцинації, допоки виробники не зроблять достатньої кількості доз.

Так що сильніше — природний імунітет чи вакцина?

Однозначної відповіді наразі немає. Але вакцини проти COVID-19 передбачувано запобігали хворобі, і це набагато безпечніший варіант, вважають експерти.

Вакцини від деяких патогенів, таких як пневмококові бактерії, викликають кращий захист, ніж природний імунітет. І препарати від коронавірусу можуть потрапляти до цієї категорії. Наприклад, у добровольців, які отримали щеплення вакцини Moderna, у крові було більше антитіл, ніж у людей, які перехворіли на коронавірус.

Так, є дослідження, які говорять про те, що природний імунітет від коронавірусу досить сильний. І багато хто з тих, хто вже перехворіли, можуть захиститися від повторних заражень на роки і навіть десятиліття. Однак у таких досліджень є одна важлива змінна — різна кількість вірусу, що отримує людина під час природного зараження. Тому в такій імунній відповіді є «величезний динамічний діапазон» із 200-кратною різницею в рівні антитіл у різних людей.

Білл Хенедж, епідеміолог Гарвардської школи громадської охорони здоровʼя, вважає, що люди, які перехворіли на коронавірус у легкій формі, можуть знову опинитися в групі ризику вже за кілька місяців. Тобто, приблизно через 90 днів.

З вакциною, яка пройшла випробування, все набагато простіше. Усі отримують однакову дозу вірусу, яка максимально ефективна, щоб викликати імунну реакцію.

А як щодо побічних ефектів від вакцини?

Вакцини проти коронавірусу, щонайменше європейські та американські, протестували на десятках тисяч людей — вони не викликали серйозних побічних ефектів. Так, коли почнеться вакцинація мільйонів людей, може проявитися щось нове. Але на думку експертів, такі випадки будуть вельми рідкісними. І вже точно вони будуть проявлятися набагато рідше, ніж ускладнення і побічні ефекти від природної інфекції.

Дерек Лоу, який працює над доклінічними випробуваннями ліків у фармацевтичній промисловості, попереджає про «хибні побічні ефекти». За його словами, при масовій вакцинації принаймні на перших порах є ризик того, що серцеві напади, ракові пухлини і смерті від інших причин припишуть вакцині. До цього теж потрібно бути готовим і не панікувати передчасно. «Переконати друзів і родичів померлого, що жодного звʼязку немає, буде непросто. Post hoc ergo propter hoc («Після — значить через») — одна з найбільших помилок людської логіки, і найближчим часом ми її не позбудемося. Особливо це стосується вакцин».