ЦАХАЛ оголосив про створення гуманітарної зони на півдні сектора Гази. Радбез ООН проведе засідання щодо Близького Сходу. Що сталося за ніч

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Після кількох днів переговорів армія оборони Ізраїлю оголосила про створення гуманітарної зони на півдні сектора Гази — в районі Аль-Мавасі, неподалік від Хан-Юніса. Там надаватимуть міжнародну допомогу.

Про це пише The Times of Israel.

Також Армія оборони Ізраїлю закликала мешканців сектора Гази евакуюватись з півночі на південь.

Ліван випустив протитанкову керовану ракету по півночі Ізраїлю. За даними Армії оборони Ізраїлю, це щонайменше сьома ракета, випущена «Хезболлою» за останню добу.

ЦАХАЛ завдає ударів у відповідь. Інформації про постраждалих наразі немає.

Речник ЦАХАЛ контр-адмірал Даніель Хагарі заявив, що радар зафіксував вихідні ракетні обстріли у той самий момент, коли стався вибух у лікарні сектора Гази. За його словами, ЦАХАЛ також перехопив комунікацію між терористами — вона свідчить, що ракети випустив «Ісламський джихад».

«Ісламський джихад» заперечує ці заяви. Угруповання звинувачує Ізраїль у «намаганні уникнути відповідальності за жорстоку різанину, яку він скоїв».

У кількох країнах почалися масові протести через атаку по лікарні у секторі Гази. Зокрема, вони пройшли у Туреччині, Йорданії, Єгипті, Тунісі, Сирії, Лівані, Ємені та Ірані.

Президент США Джо Байден має приземлитися в Ізраїлі о 10 ранку за київським часом. За словами речника з нацбезпеки Джона Кірбі, Байден планує поставити премʼєр-міністру Біньяміну Нетаньягу кілька «складних запитань як друг Ізраїлю» щодо стратегії війни в секторі Гази.

Рада Безпеки ООН 18 жовтня проведе відкрите засідання, присвячене подіям на Близькому Сході. Основною темою зустрічі має стати вибух у лікарні сектора Гази.

Ініціаторами засідання стали росія та Обʼєднані Арабські Емірати. Імовірно, там виступлять представники Ізраїлю та Палестини.

Йорданія скасувала запланований 18 жовтня чотиристоронній саміт щодо ситуації в секторі Гази, повідомляє телеканал Al Jazeera з посиланням на голову МЗС країни Аймана ас-Сафаді.