Уряд призначив Германа Сметаніна новим очільником «Укроборонпрому»

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Кабінет міністрів України призначив Германа Сметаніна новим генеральним директором Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» — правонаступника ДК «Укроборонпром» — замість Юрія Гусєва. Указу президента для цього не потрібно.

Про це повідомив міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін.

Перед новим очільником «оборонки» поставили три головні завдання — наростити виробництво боєприпасів та військової техніки, побудувати ефективну антикорупційну інфраструктуру і трансформувати концерн.

Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» на чолі зі Сметаніним приймає на баланс та у штат всіх та все, що належало державному концерну «Укроборонпром». Кабмін вже призначив Сметаніна головою концерну, і указу президента для цього не потрібно.

  • 31-річний Герман Сметанін три роки тому став директором Харківського бронетанкового заводу, а потім — гендиректором заводу ім. Малишева у Харкові. До цього він працював на Львівському бронетанковому, був директором з виробництва на заводі імені Малишева. Загалом теперішній гендиректор «Укроборонпрому» має девʼять років виробничого досвіду.
  • 27 червня президент Зеленський звільнив Юрія Гусєва з посади гендиректора «Укроборонпрому».
  • Днями «Укроборонпром» визнав проблеми з ракетною програмою. Тоді ж медіа почали писати, що концерн отримає нового керівника.
  • Роботу «Укроборонпрому» в інтервʼю «Бабелю» критикував міністр оборони Олексій Резніков. Він говорив, що концерн фактично не готовий працювати в умовах війни.
  • У грудні 2021 року Кабмін затвердив перетворення «Укроборонпрому» на акціонерне товариство. Що це означає, читайте тут. Однак 14 липня цього року Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості та «Укроборонпром» підтвердили аналітичному центру StateWatch, що реформування концерну заблоковане, бо Кабмін не визначив посадову особу, яка має зареєструвати акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість».