ООН звинуватила російську армію (і українську) у вбивстві дітей під час війни

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Генеральний секретар Організації Обʼєднаних Націй Антоніу Гутерреш звинуватив росію у вбивстві 136 дітей в Україні у 2022 році і додав рф до глобального списку злочинців.

Про це йдеться в доповіді Ради Безпеки ООН, з якою ознайомився Reuters.

Організація Обʼєднаних Націй також підтвердила, що російські збройні сили покалічили 518 дітей і вчинили 480 нападів на школи та лікарні. Згідно зі звітом, російські збройні сили також використовували 91 дитину як живий щит.

Також ООН у своєму звіті звинувачує Збройні сили України у вбивстві 80 дітей, пораненні 175 та у 212 атаках на школи та лікарні.

Гутерреш сказав у звіті, що він був «особливо шокований» великою кількістю вбитих і поранених дітей, а також нападами російських збройних сил на школи та лікарні. Він також сказав, що його особливо непокоїть «велика кількість таких злочинів проти дітей з боку українських збройних сил».

Щорічний звіт Гутерреша стосовно дітей склала його спеціальна представниця у справах дітей Вірджинія Гамба. Вона в травні відвідала Україну та росію, де зустрілася, зокрема, з російською уповноваженою з питань дітей Марією Львовою-Бєловою, яку Міжнародний кримінальний суд звинуватив у незаконній депортації дітей з України.

Станом на 22 червня в Україні через війну загинули 490 дітей і ще понад 1 500 постраждали.