Радник Офісу президента Михайло Подоляк назвав російську бригаду, яка може стояти за підривом ГЕС

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк сказав, що за даними української розвідки, за підривом Каховської ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил росії.

Про це він заявив в ефірі Breakfast Show.

«Це попередня інформація. Безумовно, зараз усе перевірятиметься. Вона [частина] локалізована там, відповідно, є попередні дані, що це представники 205 мотострілецької [частини]. Ми перевірятимемо, це попередня інформація», — заявив Михайло Подоляк.

Також Офіс генерального прокурора відкрив провадження через підрив греблі за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни — статті 441 і 438 Кримінального кодексу.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба назвав підрив Каховської ГЕС найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття. «Це жахливий воєнний злочин. Єдиний спосіб зупинити росію, найбільшого терориста XXI століття, — це вигнати її з України», — написав він у Twitter.

  • Уночі 6 червня гребля Каховської ГЕС у Херсонській області була зруйнована вибухом, розпочалась евакуація мешканців із небезпечних районів. Україна звинуватила у підриві ГЕС росію, а окупаційна влада Херсонської області заявила про «обстріл» ГЕС. Через підрив дамби Каховської ГЕС під загрозою опинилася Запорізька атомна електростанція, також можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини й у Криму та знищення частини населених пунктів і біосфери.
  • На правому березі Дніпра у критичній зоні підтоплення опинилися 16 тисяч людей, у регіоні оголосили евакуацію.
  • Можуть бути негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте ситуація контрольована. Рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, а вода з цього водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.