Суд ЄС визнав, що судова реформа Польщі порушує європейське право. Польські міністри відреагували

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Суд Європейського Союзу підтримав Європейську комісію у конфлікті з Польщею щодо судової реформи останньої — вона порушує європейське право.

У 2019 році Польща ухвалила судову реформу, що, за рішенням суду ЄС, суперечить європейському законодавству, тому що Дисциплінарна палата Верховного суду, яка зʼявилася в результаті впровадження реформи, уповноважена звільняти й притягати до відповідальності суддів, «не відповідаючи вимогам незалежності та неупередженості».

Міністр Польщі у справах ЄС Шимон Шиньковський вель Сенк сказав, що рішення Суду ЄС «значною мірою стосується вже не чинних правових обставин», тому що Дисциплінарну палату, про яку там ідеться, ліквідували ще рік тому.

Водночас міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро заявив, мовляв, суд Євросоюзу «хоче створити в Польщі ситуацію, в якій судді можуть підривати статус один одного».

«У світі немає жодної країни, де судді можуть підривати статус інших суддів… Але є певний виняток… Статус суддів, які були призначені комуністами, і такі судді досі виносять рішення, не може бути підірваний», — додав він.

Зьобро переконаний, що судове рішення ухвалювали не судді, а політики, бо «воно є кричущим порушенням європейських договорів, і Суд ЄС бере на себе повноваження, якими він не володіє».