ByteDance оскаржить у суді рішення штату Монтана про заборону TikTok

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Компанія ByteDance, що володіє соцмережею TikTok, подала федеральний позов до штату Монтана, який заборонив діяльність компанії на своїй території.

Нещодавно тамтешня влада заборонила TikTok під загрозою штрафу в $10 тисяч за кожне використання, що стягується з самої компанії та магазинів, які розповсюджують додаток. Закон набирає чинності у 2024 році.

«Заборона Монтани обмежує свободу слова, порушуючи Першу поправку, Конституцію США та суперечить федеральному закону», — заявили адвокати.

Губернатор Монтани Грег Джанфорте назвав заборону важливим заходом, спрямованим на просування «спільного пріоритету захисту жителів Монтани від стеження Комуністичної партії Китаю».

  • TikTok активно потрапляє під бан держструктур країн Заходу — користуватися TikTok заборонено держслужбовцям США, Канади, Великої Британії, ЄС, Нової Зеландії та Індії. Співробітники НАТО також зобовʼязані видалити застосунок з робочих пристроїв.
  • Журнал Forbes писав, що ФБР і Мінʼюст США почали розслідування проти ByteDance через стеження за журналістами американських видань за допомогою TikTok. Прокуратура штату Вірджинія запросила у ByteDance інформацію про спроби отримати доступ до персональних даних журналістів, а ФБР вже провело кілька допитів.
  • США розглядають заборону TikTok на своїй території, якщо китайські власники не відмовляться від своїх часток у компанії.
  • Видання New York Post писало, що керівництво TikTok почало переговори про продаж соцмережі на тлі заяв про заборону застосунку в США. TikTok нібито вивчає й ті угоди, які розглядалися за часів Дональда Трампа. У 2020 році продаж обговорювали з виробником програмного забезпечення Oracle і мережею Walmart. Водночас представник TikTok назвав цю інформацію «стовідсотковою брехнею», а китайська ByteDance, яка володіє соцмережею, жодних коментарів не надала.