НАБУ вилучило ще майже $500 тисяч у справі про підкуп ексголови Верховного суду

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура вилучили ще майже $500 тисяч готівкою у справі за підозрою колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва.

Слідство стверджує, що ці гроші заховали учасники злочинної групи, але наразі їхнє походження та приналежність зʼясовують.

Обшук провели 22 травня в межах досудового розслідування про отримання $2,7 мільйона хабаря Всеволодом Князєвим і адвокатом Олегом Горецьким.

Справа Всеволода Князєва

15 травня стало відомо, що Князєва спіймали на хабарі майже $3 мільйони. Хабар був повʼязаний з рішеннями на користь бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. У Верховному суді створили «бек-офіс» під керівництвом Всеволода Князєва — адвокатське обʼєднання за гроші сприяло, щоб судді ухвалювали потрібні рішення.

Чого хотів Жеваго? У 2002 році бізнесмен придбав 40,19% акцій Полтавського гірничозбагачувального комбінату в чотирьох компаній. У 2020 році колишні акціонери хотіли через суд повернути ці акції, однак суд їм відмовив. У 2022 році Апеляційний суд усе ж визнав недійсним договір купівлі-продажу акцій комбінату. Щоб не допустити втрати акцій, на початку березня Жеваго звернувся до «бек-офісу» Верховного суду. Уже 19 квітня Верховний суд ухвалив рішення на користь Жеваго — визнав, що бізнесмен законно придбав Полтавський комбінат.