Данія та Нідерланди передадуть Україні 14 танків Leopard 2

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Данія та Нідерланди планують поставити в Україну 14 німецьких танків Leopard 2 на початку наступного року.

Про це пише данське видання DR.

Оголосили про плани поставок міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен і виконувач обовʼязків міністра оборони Троельс Лунд Поульсен.

«Це велика пожертва датської сторони в рамках спільного проєкту з Нідерландами, де ми передаємо Україні 14 танків Leopard 2», — каже міністр закордонних справ.

Троельс Лунд Поульсен додав, що до кінця 2023 року «принаймні 80 танків Leopard 1 потраплять в Україну та зможуть допомогти підтримати боротьбу за свободу, яка триває».

Також в. о. міністра оборони зазначив: «Важливо дати чіткий політичний сигнал про те, що ми солідарні з українським народом і їхнім прагненням захищати власну країну».

  • До цього Данія повідомила, що планує передати Україні близько сотні старих танків Leopard 1 до літа. Також протягом місяця Данія хоче поставити самохідні артилерійські установки Caesar.
  • Нідерланди днями опублікували список військової допомоги для України. Туди ввійшли танки й кораблі. Загальна вартість наданої допомоги зараз становить €1,2 мільярда.
  • Норвегія та Данія спільно передадуть Україні 8 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм. Норвегія передасть самі снаряди, а Данія — відповідні підривники.
  • Уряд Данії погодив створення фонду в розмірі семи мільярдів данських крон (мільярд доларів) для цивільної, військової та економічної допомоги Україні. Кошти фонду призначені на допомогу у 2023 році. На додаток до цього у 2024—2027 роках зарезервовані кошти, які можуть сприяти покриттю витрат на заміну військової техніки. Ці кошти повʼязані з військовими пожертвами, зробленими у 2022 і 2023 роках.