У Держетнополітики підтвердили, що УПЦ МП підпорядковується Російській православній церкві

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Державна служба з етнополітики та свободи совісті провела експертизу нового статуту Української православної церкви Московського патріархату. Там підтвердили, що УПЦ МП все одно лишається в підпорядкуванні Російської православної церкви.

Про це пише пресслужба Держетнополітики.

Там підкреслили, що проводили експертизу відповідно до рішення Ради нацбезпеки і оборони. Вона тривала два місяці, і її основна мета — встановити, чи є канонічний звʼязок між УПЦ МП та РПЦ.

За результатами експертизи можна виснувати, що новий статут УПЦ МП не розриває її звʼязку з РПЦ. Статус УПЦ МП у складі РПЦ лишається незмінним — вона має певні права самостійності, але не є незалежною.

Також відносини УПЦ МП із РПЦ не є відносинами двох рівнозначних церков. УПЦ МП не має статусу автономної церкви, яку б визнали інші православні церкви світу. Таким чином, УПЦ МП залишається структурним підрозділом РПЦ.

Члени експертної групи також не виявили жодних документів або дій, які б свідчили, що керівництво УПЦ МП діє як самостійна церква або планує проголосити власну незалежність.

  • 1 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що Рада національної безпеки та оборони України доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із росією.
  • У кінці листопада СБУ провела низку обшуків у храмах, монастирях і лаврах УПЦ МП, зокрема в Києво-Печерській. Після заяви президента правоохоронці почали активно проводити обшуки по всій країні. Служителів УПЦ московського патріархату перевіряють на проросійську діяльність і звʼязки з окупантами.
  • 2 грудня Рада національної безпеки та оборони ввела персональні санкції проти екснардепа Вадима Новинського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ Петра Лебедя та низки інших священників Української православної церкви московського патріархату.
  • 19 січня Кабінет міністрів вніс у Раду законопроєкт № 8371, який передбачає заборону діяльності церкви Московського патріархату в Україні. Фактично запропоновані зміни до законодавства унеможливлюють діяльність в Україні релігійних організацій із керівним центром у державі, що здійснює збройну агресію проти України.