Український криголам «Ноосфера» прибув на станцію «Академік Вернадський»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Український науково-дослідний криголам «Ноосфера» дістався антарктичної станції «Академік Вернадський» для великого її ремонту.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

«Для нас це можливість нарешті побачитися зі своїми колегами та співвітчизниками після 10 місяців зимівлі, а також отримати гостинці з дому. А ще це початок дуже відповідальної роботи — великого ремонту на станції», — зауважив керівник 27-ї української антарктичної експедиції Юрій Отруба.

«Ноосфера» доправила до станції вантажі та команду українських технічних фахівців. У найближчі кілька місяців вони мають модернізувати станції, аби була можливою наступна зимівля. Йдеться про заміну системи опалення та роботи з заземлення дизельної й головної будівлі станції.

Після розвантаження судно вирушить до чилійського порту Пунта-Аренас, щоб забезпечити в подальшому переміну річних експедицій на «Вернадському».

  • У 2021 році стало відомо, що Україна купить британський криголам James Clark Ross. Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповідав, що James Clark Ross дістанеться Україні за $5 мільйонів, хоча початкова ціна сягала $10 мільйонів. Окремо доведеться платити за доставку криголама та його дообладнання. У серпні Україна купила James Clark Ross, а в жовтні він прибув до Одеси.
  • 29 жовтня Україна дала нову назву британському криголаму — «Ноосфера». Нова назва судна влучно відображає вчення видатного українського науковця Володимира Вернадського.