Україна купила британський криголам James Clark Ross

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національний антарктичний науковий центр України сьогодні, 19 серпня, купив британський криголам James Clark Ross, підписавши відповідний акт. Після переоформлення всіх необхідних документів криголам вже під українським прапором вирушить в Одесу, на нього чекають на початку осені цього року.

Директор антарктичного центру Євген Дикий розповів, що судно дозволить проводити масштабні дослідження Південного океану, а з часом і Арктики, і самостійно доставляти експедиції та вантажі на українську станцію «Академік Вернадський». Дикий додав, що James Clark Ross важливий ще як символ — саме він в 1996 році привіз першу українську антарктичну експедицію на станцію «Фарадей», яку в результаті отримала Україна.

Криголам James Clark Ross був побудований британською компанією Swan Hunter Shipbuilders на верфі у Волсенді. На воду його спустили в 1990 році. Протягом останніх 30 років криголам виконував роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних і геофізичних досліджень.

Судно довжиною майже 100 метрів і водотоннажністю 5 732 тонн може йти зі швидкістю два морських вузла (майже 4 км на годину) через льодове поле товщиною 1 метр. Максимальна льодова перешкода для проходження — 4 метри. Екіпаж криголама складається з понад 20 членів. На його борту можуть перебувати кілька десятків людей.

  • В Україні з 2001 року не було власного судна для антарктичних експедицій. Щороку країна фрахтує іноземні судна.
  • У листопаді 2019 року Кабмін виділяв на криголам 252 млн грн, але кошти перерозподілили повторно лише у 2021 році. У липні Євген Дикий розповів, що James Clark Ross дістанеться Україні за $5 млн, хоча початкова ціна була в районі $10 млн. Окремо доведеться платити за доставку криголама і його дообладнання.