«Це знущання». Зеленський закликав Грузію перевести Саакашвілі в закордонну клініку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський закликав владу Грузії забезпечити належну медичну допомогу увʼязненому експрезиденту країни, громадянину України Міхеїлу Саакашвілі. Стан його здоровʼя, за даними ЗМІ, значно погіршився.

Про це він заявив у своєму зверненні.

Зеленський закликав грузинський уряд «проявити милосердя у цей передріздвяний час» і перевести Саакашвілі в українську клініку або у клініку будь-якої країни Європи чи США. «Те, що відбувається з Саакашвілі, — знущання. Це не личить Грузії. Це треба припинити», — заявив Зеленський.

Раніше лікарі виявили в організмі Міхеїла Саакашвілі, який наразі відбуває покарання у грузинській вʼязниці, важкі метали. Вони підозрюють, що його могли отруїти.

  • Після повернення до Грузії Саакашвілі оголосив голодування 1 жовтня 2021 року, після того як був відправлений до вʼязниці. Припинив голодувати він 20 листопада, після чого пройшов курс лікування у військовому шпиталі. 31 січня Саакашвілі повернули до вʼязниці міста Руставі.
  • У Грузії політик заочно засуджений у справах про вбивство банкіра Сандро Гіргвліані (3 роки позбавлення волі) і побиття депутата Валерія Гелашвілі (6 років). Також він фігурує у справі про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року і про погром телекомпанії «Імеді».