Українські журналісти просять Міноборони повернути акредитацію працівникам ЗМІ, які потрапили до Херсону без дозволу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Українські журналісти та медійники просять Міноборони повернути акредитацію журналістам, у яких її забрали через приїзд до деокупованого Херсону без дозволу. Вони критикують Міноборони за погано організовану роботу з медіа.

Відповідне звернення опубліковане на сайті Інституту масової інформації.

Вони наголосили, що репортажі українських і закордонних журналістів, зроблені у звільненому Херсоні, облетіли весь світ та засвідчили радість місцевих жителів, які зустрічали українських військових. Це повністю зруйнувало всі наративи російської пропаганди.

«Натомість комунікаційні структури МО, які не спромоглися побудувати механізм допуску журналістів, вирішили просто заборонити абсолютно всім журналістам працювати, посилаючись на небезпеку перебування в щойно звільненому місті», — підкреслюється у зверненні.

Журналісти наголошують, що всі працівники медіа, які працюють на фронті, мають відповідний досвід і навички, а також чудово обізнані в безпекових питаннях.

Тому вони закликають Міноборони повернути акредитацію журналістам, а також провести внутрішнє розслідування «непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК «Південь» і загалом комунікаційного сектора Міністерства оборони України та прийняти відповідні кадрові рішення».

Пізніше до Міноборони звернувся омбудсмен Дмитро Лубінець. Він також закликав міністра оборони Олексія Резнікова повернути акредитацію медійникам, які висвітлювали події в Херсоні.

«Жителі Херсону з прапорами на плечах співають гімн України в сюжеті CNN. Хіба це не прекрасно? Люди з інших країн побачили правду — що херсонцям не потрібен ніякий «руський мір», а вони є українцями і чекали на ЗСУ. Контроль доступу медіа в умовах війни потрібен. Це міжнародний стандарт. І саме для цього в Генштабі створено Центральне управління цивільно-військового співробітництва ГШ ЗСУ (J9). Однак недостатньою є комунікація з міжнародними медіа, задача яких давати оперативну інформацію з місця подій для того, щоб громадяни країн-партнерів на власні очі побачили, задля чого працює зброя та гуманітарні програми, які фінансуються з податків. Неприйнятним у таких умовах є скасування дозволу на роботу», — написав Лубінець.

За його словами, наразі є потреба переглянути це рішення та підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа.

  • Українські військові зайшли в Херсон 11 листопада. Перед тим росіяни оголосили, що виводять війська з правого берега Дніпра та самого Херсону. Тікаючи, окупанти підірвали всі мости через Дніпро, котельні, вишки звʼязку і телецентр у Херсоні. Місто росіяни повністю знеструмили. Звʼязок і українське радіо туди вже повернули. Наразі військові зачищають Херсон від окупантів і шукають колаборантів.
  • Міністерство оборони України позбавило акредитації низку журналістів, які потрапили у звільнений Херсон до завершення стабілізаційних заходів. Там наголосили, що вони не мали на це дозволу.