Іран запустив у космос ракету-носій супутника

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
Іран запустив у космос ракету-носій супутника

Іран запустив у космос ракету-носій супутника Ghaem-100.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на державне телебачення Ірану.

Там показали запуск цієї твердопаливної ракети. Місце запуску не розголошували, але, за інформацією журналістів AP, це може бути пустеля Шахруд, що на північному сході Ірану.

Державне інформаційне агентство IRNA повідомило, що носій зможе вивести супутник вагою 80 кілограмів на орбіту приблизно в 500 кілометрах від Землі.

Влада Ірану каже, що їхня супутникова програма, як і ядерна діяльність, спрямована на наукові дослідження та інші цивільні програми. Однак цю технологію можна використовувати й для розробки ракет великої дальності. Попередні запуски викликали критику з боку США.

  • За останнє десятиліття Іран відправив на орбіту кілька супутників, а у 2013 році запустив у космос мавпу. В іранської ракети-носія супутників Simorgh було пʼять невдалих запусків поспіль.
  • 16 вересня мешканка Ірану Махса Аміні померла після того, як її затримала поліція моралі через «неналежний» хіджаб. Ця подія спричинила хвилю протестів у соцмережах і на вулицях країни, які намагається придушити влада.
  • Рада Європейського Союзу 17 жовтня запровадила додаткові санкції проти Ірану через порушення прав людини.
  • Канада розширювала санкції проти Ірану два рази — 20 жовтня та 1 листопада.
  • Президент Джо Байден під час мітингу в Каліфорнії 3 листопада сказав своїм прихильникам: «Ми звільнимо Іран». А потім додав: «Вони самі звільнять себе досить скоро».