Швейцарія запровадила санкції проти Ірану через поставки дронів росії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Уряд Швейцарії вирішив приєднатися до санкцій Євросоюзу проти Ірану через поставки дронів російській армії. Їх ввели проти трьох фізичних осіб та однієї юрособи.

Про це пише пресслужба швейцарського уряду.

Водночас Федеральний департамент економіки та енергетики спільно з Федеральним департаментом закордонних справ вирішили не доєднуватися до санкцій ЄС, введених проти Ірану у звʼязку з нинішніми протестами. Рішення ухвалили з урахуванням усіх внутрішніх і зовнішньополітичних інтересів Швейцарії. Там наголошують, що для Швейцарії важливо зберегти діалог з іранською владою та бути посередником між Іраном та іншими державами.

Водночас Швейцарія засудила застосування сили іранськими правоохоронцями під час протестів та закликає Іран виконувати свої зобовʼязання щодо прав людини на двосторонньому та багатосторонньому рівнях.

  • 16 вересня мешканка Ірану Махса Аміні померла після того, як її затримала поліція моралі через «неналежний» хіджаб. Ця подія спричинила хвилю протестів у соцмережах і на вулицях країни, які намагається придушити влада.
  • Рада Європейського Союзу 17 жовтня запровадила додаткові санкції проти Ірану через порушення прав людини. 20 жовтня Європейський Союз запровадив санкції проти трьох іранських фізосіб і однієї компанії за постачання росії дронів-камікадзе Shahed-136, якими рф атакує міста України.