СБУ почала справу через постачання росії іранських дронів і ракет

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження, яке має встановити всіх причетних до постачання росії іранських дронів Shahed-136 і Mohajer-6, а також балістичних ракет малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar.

Про це СБУ повідомила 21 жовтня.

Слідство розпочали, аби поіменно встановити всіх причетних та способи й маршрути перевезення дронів та ракет. Справу відкрили за частиною 1 статті 111-2 Кримінального кодексу України — пособництво державі-агресору. Санкція статті передбачає до 12 років вʼязниці.

«Попри спроби рф замаскувати «Шахеди» під «Герані», ми доведемо їхнє іранське походження, зокрема і за допомогою експертиз. Працюємо над тим, щоб зірвати маски з усіх воєнних злочинців і покарати їх», — зазначив очільник СБУ Василь Малюк.

  • Війська росії наразі атакують Україну іранськими дронами-камікадзе Shahed-136 і використовують у війні багатоцільові дрони Mohajer.
  • Газета The Washington Post 16 жовтня писала, що Іран готовий передати рф ракети класу «земля — земля» Fateh-110 і Zolfaghar. Це балістичні ракети малої дальності, які здатні вражати цілі на відстані 300 і 700 кілометрів.
  • 20 жовтня Британія та ЄС запровадили проти Ірану санкції за постачання дронів.