Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зняв туманність Оріона у деталях. Астрономи чекали на ці зображення пʼять років

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зняв зоряні ясла у туманності Оріона — це місце, де народжуються зірки.

Про це пише CNN.

За словами астрофізика Західного університету Елса Пітерса, спостереження за туманністю Оріона допоможе науковцям краще зрозуміти, що відбувалося протягом перших мільйонів років планетарної еволюції Чумацького Шляху.

«Ми вражені захоплюючими зображеннями туманності Оріона. Ми розпочали цей проєкт у 2017 році, чекали понад п’ять років, щоб отримати ці дані. Ці нові спостереження допоможуть нам краще зрозуміти, як масивні зірки перетворюють газопилову хмару, у якій вони народжуються», — сказав Пітерс.

Туманність Оріона розташована на відстані 1 350 світлових років від Землі. Це її найдетальніші та найчіткіші зображення.

ESA / NASA

Зоряні ясла туманності Оріона закриті великою кількістю зоряного пилу. Це заважає вивчати їх за допомогою космічного телескопа Hubble, який знімає у видимому світлі. А от телескоп імені Джейса Вебба виявляє інфрачервоне світло космосу. Це дозволяє йому «бачити» крізь шари зоряного пилу. У Європейському космічному агентстві показали різницю між знімками двох телескопів.

«Спостереження за туманністю Оріона було складним завданням, оскільки вона дуже яскрава для безпрецедентних чутливих інструментів Вебба. Але Вебб неймовірний, Вебб може спостерігати далекі та слабкі галактики, а також Юпітер і Оріон, які є одними з найяскравіших джерел в інфрачервоному небі», — сказав дослідник Французького національного центру наукових досліджень Олівʼє Берне.

  • 25 грудня 2021 року NASA запустило телескоп імені Джеймса Вебба вартістю $10 мільярдів, який замінить телескоп «Хаббл». Його відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2. Учені покладають на «Джеймс Вебб» великі надії — він допоможе набагато глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики та планети.
  • 29 грудня 2021 року в NASA повідомили, що телескоп працюватиме довше, ніж очікувалося. Аналіз траєкторії показав, що його запасу палива вистачить на понад 10 років роботи.
  • 2 вересня 2022 року астрономи вперше зробили знімок екзопланети за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб». Екзопланета — це газовий гігант, вона не має камʼянистої поверхні та непридатна для життя. Зображення зняте через чотири різні світлофільтри.
  • Нещодавно космічний телескоп «Джеймс Вебб» також зняв туманність Тарантул, яка розташована за 161 000 світлових років від Землі в галактиці Велика Магелланова Хмара.