Телескоп «Джеймс Вебб» працюватиме довше, ніж очікувалося

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Аналіз траєкторії телескопа «Джеймс Вебб» показав, що його запасу палива вистачить більше ніж на 10 років роботи, хоча базовий термін місії орієнтувався на 5 років і був збільшений до 10 років.

Про це повідомляє NASA.

У телескопа на борту ракетне паливо для коригування маршруту, виходу на орбіту навколо точки L2 (друга точка Лагранжа — місце роботи телескопа) і для виконання необхідних функцій протягом усього терміну місії, включаючи маневри «утримання».

Аналіз показує, що на коригування траєкторії польоту до L2 знадобиться менше палива, ніж очікувалося. Це збільшить життєвий цикл телескопа, але наскільки — поки невідомо. На це може вплинути безліч факторів.

  • 25 грудня NASA запустило телескоп «Джеймс Вебб» вартістю $10 мільярдів, який замінить телескоп «Хаббл». Його відправили на відстань 1,5 млн км від Землі — до точки L2, до якої він летітиме 29 днів. Вчені покладають на «Вебб» великі надії — він допоможе набагато глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики і планети.
  • Телескоп вже пройшов перше коригування польоту, запустив у роботу антену для передачі даних і розпочав повне розгортання у робочий режим.