ГУР: Війська рф обстріляли Енергодар і ЗАЕС — на станції відключився один з енергоблоків. Там очікують місію МАГАТЕ

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Російські війська обстріляли Енергодар і територію Запорізької атомної електростанції в день візиту місії Міжнародного агентства з атомної енергії.

Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки.

За даними українських розвідників, група російських ударних вертольотів К-52 завдала ударів по житлових кварталах міста. Також окупанти гатили з мінометів у безпосередній близькості до ЗАЕС і атомних реакторів.

«Сьогодні на ЗАЕС має розпочатись Місія Міжнародної агентства з атомної енергії на чолі з його головою Рафаелем Гроссі. Ранкові обстріли є частиною плану провокування місії, мета якого — створити потрібну кремлю картинку. Вочевидь, окупанти традиційно спробують звинуватити ЗСУ в обстрілах станції та мирних жителів», — вважають у ГУР.

В «Енергоатомі» заявили, що через мінометний обстріл росіян спрацював аварійний захист — відключився працюючий пʼятий енергоблок.

Крім того, снаряди пошкодили лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі без електрики залишився непрацюючий другий енергоблок — там запустили дизель-генератори.

Про мінометний обстріл повідомляв також мер Енергодару Дмитро Орлов.

«З пʼятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста. Чутно автоматні черги», — написав він.

За словами Орлова, уже відомо, що росіяни поцілили в кілька цивільних обʼєктів. Є постраждалі. Інформацію щодо них наразі зʼясовують.

  • 31 серпня місія МАГАТЕ вирушила зі столиці до ЗАЕС. Окупанти заявили, що місія працюватиме на станції один день, хоча в МАГАТЕ розраховують на більший термін. Делегація планує детально оцінити фізичний захист станції, ядерну безпеку та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.
  • Україна очікує, що за результатами візиту місії територія Запорізької АЕС і Енергодару буде демілітаризована, а російські війська та техніка покинуть станцію, так само як і працівники «Росатому».