Туреччина спростувала заяву росії про контракт на поставку ракет С-400

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Агентство оборонних закупівель Туреччини спростувало повідомлення москви про підписання угоди щодо закупівлі ракет С-400.

Про це повідомляє Bloomberg.

Напередодні росія заявила, що підписала контракт на постачання Туреччині додаткових ракет протиповітряної оборони. За словами голови Федеральної служби з військово-технічного співробітництва рф, документ передбачає виробництво в Туреччині компонентів російської системи С-400.

Агентство оборонних закупівель Туреччини заперечило факт підписання цієї угоди та заявило, що з моменту підписання початкового контракту у 2017 році жодних змін не було.

  • За даними The Washington Post, росія звернулася до Туреччини по допомогу в обході санкцій, які проти неї запровадили через війну в Україні. Там сподіваються, що Туреччина погодиться на пропозиції, які допоможуть рф уникнути санкційних обмежень у банківському, енергетичному та промисловому секторах. У пропозиції уряд Ердогана закликають дозволити росії купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах — крок, який, на думку економістів, може допомогти приховати походження експорту після нафтового ембарго Європейського Союзу, яке повністю набуде чинності наступного року.
  • Росія також вимагає, щоб кілька державних турецьких банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків, що, на думку економістів та експертів із санкцій, було б кричущим порушенням західних санкцій, і щоб російським промисловим виробникам можна було працювати у вільних економічних зонах у Туреччині.
  • 5 серпня російські ЗМІ повідомили, що президент росії володимир путін і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовилися про часткову оплату російського газу в рублях.
  • Газета Financial Times із посиланням на власні джерела писала, що в Європейському Союзі обговорюють можливість запровадити санкції проти Туреччини, якщо вона допомагатиме росії обходити західні обмеження.