Китай випустив бюлетень, в якому заявив про неминучість воззʼєднання з Тайванем — навіть через силовий сценарій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Китаю опублікувала бюлетень, під назвою «Тайванське питання та обʼєднання Китаю в нову епоху», у якому розкривається його позиція щодо Тайваню.

Про це повідомляє агентство Сіньхуа.

Бюлетень містить тезу про неминучість «повного воззʼєднання батьківщини», яке «є загальним прагненням усіх китайських синів та дочок». Потенційне обʼєднання представлене там як неминуча історична закономірність, яка ґрунтується на принципах творців сучасного Китаю.

Пекін підкреслює, що «готовий створити широке місце для мирного воззʼєднання», але не виключає силового сценарію захоплення острова, зазначивши, що «немирні засоби будуть вжиті як крайній захід у ситуації, коли не буде іншого вибору».

У «Білій книзі» також зазначається, що після входження до складу Китаю Тайвань зможе на тривалий час із високим ступенем автономії впровадити соціальну систему, відмінну від материкової.

Тайвань — це великий острів, відділений від материкового Китаю протокою. Про відділення від Китаю Тайвань заявив під час громадянської війни в регіоні в 1949 році. До 1971 року Тайвань був міжнародно визнаним представником Китаю в ООН. Потім більшість країн почала налагоджувати звʼязки з Пекіном і визнала його юрисдикцію над Тайванем. Зараз острівна держава підтримує дипломатичні відносини лише з 15 країнами, серед яких Маршаллові Острови, Тувалу, Беліз, Нікарагуа, а з європейських — тільки Ватикан. У січні 2021 року Сполучені Штати Америки вирішили скасувати внутрішні обмеження на співпрацю з Тайванем. Китай вважає Тайвань своєю територією і натякає на ймовірне воєнне підкорення острова. Армія Тайваню самостійно протистояти китайській не зможе, тому тайванська влада сподівається на швидкий захист армії США. Проте участь американців не гарантована.

  • 3 серпня на Тайвань з офіційним одноденним візитом прибула спікерка Палати представників Ненсі Пелосі. Вона стала найвищим політиком Штатів, який відвідав Тайвань від 1997 року. Китай на знак протесту запровадив санкції проти Пелосі та розпочав чотириденні навчання. Після цих навчань він оголосив нові та заявив, що вони відтепер будуть «регулярними». Тайвань заявив, що останні навчання були схожі на «репетицію захоплення острова».
  • 9 серпня Китай оголосив про продовження військових навчань навколо Тайваню — під час них відпрацюють операції зі «спільної оборони та спільної блокади острова».
  • Тоді ж армія Тайваню почала артилерійські навчання в рамках підготовки до захисту острова від можливого нападу Китаю.