Мінкульт: Amnesty International у звіті зі звинуваченнями на адресу ЗСУ використовувала свідчення, надані під тиском

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Звіт міжнародної організації Amnesty International, який звинувачував Збройні сили України у створенні небезпеки для цивільних, базувався на свідченнях людей, які перебували під тиском на окупованих територіях.

Це заявив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики.

Вказано, що до збору даних і свідчень залучили журналістів та волонтерів як на вільних територіях, так і на окупованих територіях. У звіт потрапили свідчення людей, які були евакуйовані на тимчасово непідконтрольні території Донецької та Луганської областей або Криму. Центр вказує, що більшість матеріалів для звіту надали саме вони.

«Зокрема, матеріал збирався на території фільтраційних таборів та тюрем, опитування проводилось серед «охочих» надати подібного роду інформацію», — заявляють у відомстві.

Центр зазначає, що озвучена інформація взагалі не мала потрапити у звіт, оскільки ці люди були під наглядом і тиском російських силовиків. Крім цього, зібрані матеріали окупанти перевіряли.

  • 4 серпня Amnesty International опублікувала доповідь, у якій звинуватила українську армію в порушенні гуманітарного права і створенні небезпеки для мирних жителів через розміщення військових баз у житлових районах, школах і лікарнях.
  • У відповідь МЗС України назвало звіт несправедливим, а радник голови Офісу президента Михайло Подоляк додав, що єдині, хто наражає на небезпеку цивільних українців — це російські війська.
  • Міністр оборони Олексій Резніков назвав доповідь Amnesty International свідченням «втрати адекватності» та спробою знищити свій власний авторитет.
  • Очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук звільнилась, а на головний офіс організації обрушився шквал критики.
  • 7 серпня Amnesty International попросила вибачення, але генеральна секретарка Агнес Калламар заявила, що організація зазнала атак з боку українських та російських «тролів» у соцмережах. Українці після цього запустили флешмоб із закликом відставки Калламар.